Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Finał 43. Konkursu Rodno Mowa

Pięćdziesięcioro troje uczestników wzięło udział w finale wojewódzkim 43. konkursu recytatorskiego literatury kaszubskiej Rodno Mowa. Patronem tegorocznego konkursu był Stanisław Pestka, znamienity kaszubski poeta piszący pod pseudonimem Jan Zbrzyca.
Występy oceniała komisja konkursowa w składzie: ks. prof. dr hab. Jan Walkusz – Przewodniczący, członkowie: Tomasz Fopke, Zbigniew Jankowski, Stanisław Janke oraz Danuta Pioch.
Spieszymy poinformować, że drugie miejsce w kategorii szkół ponadgimnazjalnych zajął Karol Barzowski, uczeń trzeciej klasy Technikum nr 3. Serdecznie gratulujemy

tekst i zdjęcia ze strony:
zdjęcia: Magdalena Damps

Finał 43. Konkursu Rodno Mowa Finał 43. Konkursu Rodno Mowa Finał 43. Konkursu Rodno Mowa