Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Powiatowy Konkurs matematyczno-geograficzny „Z Pitagorasem przez kontynenty”

Dnia 16 czerwca 2014 roku odbyła się w naszej szkole kolejna edycja Powiatowego Konkursu matematyczno-geograficznego „Z Pitagorasem przez kontynenty”. W konkursie uczestniczyły zespoły gimnazjalne z: Wejherowa, Redy, Strzebielina i Strzepcza.
W dziesięciu konkurencjach należało wykazać się znajomością: praw działań na liczbach, hymnów państw europejskich, umiejętnością odczytywania mapy, przeliczania skali oraz tworzeniem modeli matematycznych.
Zmagania uczestników przebiegały w niezwykle miłej atmosferze. Formuła konkursu utrzymana była w żartobliwej konwencji, dalekiej od schematycznych sposobów przeprowadzania tego rodzaju konkursów matematycznych. Ideą było połączenie doskonałej zabawy z umiejętnościami i wiedzą matematyczno- geograficzną.
Wyniki zmagań drużyn:
1 miejsce Gimnazjum nr 1 z Wejherowa
2 miejsce Gimnazjum nr 2 z Redy
3 miejsce Gimnazjum ze Strzebielina
4 miejsce Gimnazjum nr 2 ze Strzepcza
Dziękujemy wszystkim zespołom gimnazjów i ich opiekunom za udział w konkursie i wspaniała zabawę.

Do zobaczenia za rok