Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Zaproś naukowca do szkoły

Wykład „Tajniki migracji ptaków czyli jak być we właściwym miejscu we właściwym czasie”

W dniu 17.06.2014r. uczniowie klas 1B i 2B LO wysłuchali wykładu dr hab. Magdaleny Remisiewicz ze Stacji Badania Wędrówek Ptaków UG o ptasich wędrowcach. Spotkanie to było kolejnym w programie „Zaproś naukowca do szkoły”. Tym razem uczniowie mieli okazję dowiedzieć się, dlaczego ptaki migrują, kiedy i w jakich kierunkach odbywają swoje loty. Dr Remisiewicz opowiadała o przygotowaniach ptaków do lotu i sposobach nawigacji w powietrzu. Wszystkich słuchaczy wykładu zaskoczyła opowieść o najwytrwalszym migrancie, szlamniku, który pozostaje w nieustannym locie 7 dni i pokonuje jednorazowo nawet 10000 km. Szlamnik, w zależności od podgatunku, zimuje w północnej Australii, Nowej Zelandii, swoje lęgi zaś wyprowadza na półkuli północnej (Syberia, Laponia, Alaska).

Zaproś naukowca do szkoły Zaproś naukowca do szkoły