Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Błękitna Szkoła w Helu

kanos_boyhood 24 czerwca uczniowie klasy 2bLO uczestniczyli w zajęciach „Błękitnej szkoły” w Stacji Morskiej Instytutu Oceanografii UG w Helu. Helski ośrodek w sposób praktyczny wspomaga międzynarodową akcję odtwarzania i ochrony foki szarej w Bałtyku. Urodzone i wyleczone w stacji foki wypuszczane są na wolność, gdzie stają się obiektami prowadzonych obserwacji naukowych.
W czasie zajęć uczniowie wysłuchali wykładu o budowie, fizjologii, a także zagrożeniach dla foki szarej z Bałtyku. Prezentacja zakończyła się obserwacją treningu medycznego i karmienia sześciu uroczych mieszkańców fokarium. Druga część zajęć dotyczyła przystosowań ryby do środowiska życia. Uczniowie wykonali sekcje śledzia, co dało im możliwość powtórzenia cech budowy ryby stanowiących adaptacje do życia w wodzie. Ostatnia część zajęć praktycznych poświęcona została analizie materiału biologicznego, uzyskanego w wyniku samodzielnie wykonanego przez uczniów zaciągu siecią wód Zatoki Puckiej. W ten sposób uczniowie poznali dwa gatunki krewetek: garnelę i krewetkę bałtycką, podwoika bałtyckiego oraz przedstawiciela gatunku pospolitej ryby bałtyckiej – ciernika. Pobyt na Helu zakończyła wizyta w nowym obiekcie stacji, Domu Morświna, którego ekspozycje informują o sekretach biologii morświnów, przedstawiają historię ich egzystencji, a także omawiają współczesne dla morświnów zagrożenia i sposoby ich ochrony.
To był dzień pełen działań i wrażeń! Poczuliśmy się jak prawdziwi oceanografowie!

Błękitna Szkoła w Helu Błękitna Szkoła w Helu Błękitna Szkoła w Helu Błękitna Szkoła w Helu Błękitna Szkoła w Helu Błękitna Szkoła w Helu Błękitna Szkoła w Helu Błękitna Szkoła w Helu