Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat. Ten czas, to wspólne działanie wszystkich, którym samochodówka jest bliska.

W zakładce "O Stowarzyszeniu" znajduje się deklaracja członkowska, którą po wypełnieniu i wpłaceniu składki należy przesłać na adres stowarzyszenia lub dostarczyć do szkoły.

Budowa hali warsztatowej             Drukuj artykuł

Mikroświat w makrowymiarze

kanos_boyhood 22 stycznia 2015 roku uczniowie klas biologiczno-sportowych 2bLO i 3bLO uczestniczyli w warsztatach z mikroskopii elektronowej na Wydziale Biologii Uniwersytetu Gdańskiego. Zajęcia pozwoliły poznać kolejną odsłonę warsztatu pracy biologów, tym razem w wykorzystaniem mikroskopów elektronowych - transmisyjnego i skaningowego. Uczestnicy warsztatów zapoznali się z zasadą działania urządzeń oraz mogli zajrzeć do wnętrza komórki zwierzęcej - fibroblastów myszy (również po transformacji nowotworowej) i komórki roślinnej. Na własne oczy zobaczyli wirusa bakterii – bakteriofaga i plazmidowy DNA bakterii. Przekonali się, że wykonanie preparatu do elektronowego mikroskopu transmisyjnego wymaga ogromnego doświadczenia, precyzji i cierpliwości. Z wykorzystaniem mikroskopu skaningowego mogli podziwiać „z bardzo bliska” urodę owadów (muchówek i mrówek).
Uwierzcie, że to za frajda uzbroić swoje oczy w urządzenie pozwalające powiększyć obraz kilkadziesiąt tysięcy razy! … polecamy wszystkim
Copyright by www.szablonszkolny.d4u.pl Wszystkie prawa zastrzeżone.