Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Budowa hali warsztatowej             Drukuj artykuł

XVII Festiwal Poezji w Języku Angielskim

W dniu 28 lutego 2015 r. w I LO im. Jana III Sobieskiego odbył się XVII Festiwal Poezji w Języku Angielskim. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie w dwóch kategoriach. W kategorii wiersz: Klaudia Markowska (III h) i Tomasz Kotkowski (III e) oraz Halina Kielińska (III h), a w kategorii piosenka Aleksandra Łasińska (II h), Agata Klein (I TPSA) z pożyczoną ze szkoły w Gdyni koleżanką Alicją oraz Klaudia Król (II h) i Paweł Semrau (IIaFT). Jury oraz licznie zgromadzona publiczność wysłuchali 5 wierszy, 17 piosenek, obejrzeli 3 scenki, po czym jurorzy udali się na obrady, a widzowie mogli obejrzeć występ artystów z oksfordzkiego Almost Random Theatre.
Po godzinnej naradzie jury przyznało nagrody. II miejsce w kategorii wiersz przypadło w tym roku Klaudii i Tomkowi za zaprezentowanie wiersza nieznanego autora pt.: As flak goes by. Nagrodę specjalną (roczny kurs języka angielskiego) otrzymał "najlepszy gitarzysta festiwalu", Paweł Semrau.
Gratulujemy