Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Budowa hali warsztatowej             Drukuj artykuł

Motopraktyki - Toyota Warszawa

Przez cały tydzień nauczyciele przedmiotów zawodowych uczestniczyli w praktykach szkoleniowych w Carolina Car Company w Warszawie. Oto krótka... relacja:
Wyjazd do Warszawy w poniedziałek w godzinach rannych, a już o 9.00 byliśmy w zakładzie. Praca przez 5 dni na warsztacie mechanicznym, diagnostyce, serwisie lub blacharni. Praca razem z mechanikami nad np. wymianą sprzęgła z dwumasą, zdemontowanie silnika, zamontowanie nowych sterowników... - obsługa samochodów wartych grubo powyżej 100 tys. trochę frustrująca - dobrze, że mechanicy byli wyrozumiali i chętni do pomocy.
Blacharnia pełen relaks - większość napraw to wymiana, choć czasami może być niebezpieczna - np. wymiana uszkodzonego tylnego błotnika z instalacją gazową. Pan Leszek aż palił się do pracy - ciął, przecinał, szlifował, naciągał lub spawał - sprawdził chyba wszystkie urządzenia w warsztacie.
A po obiedzie każdego dnia zwiedzania ciekawych zakątków Warszawy - Krakowskie Przedmieście, Muzeum Powstania Warszawskiego i nowo otwarte Muzeum Historii Żydów. Zakwaterowanie w RESTHOTEL - jedzenie wyborne, pokoje malutkie /jak jeden chodzi - drugi musi siedzieć/, telewizor z lat 90-tych /mniejszy ekran niż w laptopie/, programów też nie za dużo – meczyki tylko w Internecie.
W piątek powrót i odpoczynek przed nowymi wyzwaniami w szkole.

15_02_28_motopraktyki (82 kB)

15_02_28_motopraktyki_01 (94 kB)