Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Budowa hali warsztatowej             Drukuj artykuł

II Finał Konkursu Języka Niemieckiego dla gimnazjalistów „Profi in Deutsch”

Dnia 16 marca 2015 r. w naszej szkole odbył się II finał konkursu języka niemieckiego dla gimnazjalistów „Profi in Deutsch”. Finaliści zostali wyłonieni na podstawie testu, przeprowadzonego w macierzystych placówkach przez wybranych nauczycieli języka niemieckiego, którzy zgłosili udział Gimnazjów w konkursie. Do eliminacji pisemnych przystąpiło łącznie 65 uczniów, z których najlepsza dziesiątka: Paweł Maliszewski, Agata Maliszewska, Szymon Stankowski,z Samorządowego Gimnazjum w Bolszewie; Patrycja Mielewczyk, Radosław Gryczewski z Gimnazjum Publicznego im. Pisarzy-Pomorskich w Luzinie; Aleksandra Litwin, Kamila Gorlikowska, Marian Talarczyk z Gimnazjum nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Wejherowie, Klaudia Dobrzeniecka z Zespołu Szkół z Oddziałami Integracyjnymi w Kielnie oraz Sabina Tałajko z Zespołu Szkół w Kostkowie spotkała się w murach naszej szkoły, by wyłonić zwycięzcę tegorocznej edycji „Profi in Deutsch”.
Konkurs otworzyła uroczyście Pani Dyrektor Anna Wilk. Na wstępie zaśpiewały uczennice klasy 2e: Klaudia Kułakowska i Beata Riegel przy akompaniamencie Pawła Semraua i Malwiny Sarzyńskiej. Formuła konkursu przypominała dobrze znany wszystkim teleturniej „1 z 10”. Gimnazjaliści walczyli o każdy punkt niezwykle przejęci. Po ponad 2 godzinach udało się wyłonić najlepszą trójkę. Zwyciężył Paweł Maliszewski, drugie miejsce zajął Szymon Stankowski, a na trzeciej pozycji uplasowała się Patrycja Mielewczyk.
Wszyscy uczestnicy otrzymali niezwykle atrakcyjne nagrody rzeczowe ufundowane przez Dyrektora Goethe-Institut w Szczecinie pana Arkadiusza Wrzesińskiego oraz pamiątkowe dyplomy. Skromny poczęstunek był okazją do porozmawiania nie tylko z gimnazjalistami o ich planach na przyszłość, stanowił też doskonały pretekst do wymiany doświadczeń między zgromadzonymi nauczycielkami.
Konkurs zapewne nie odbyłby się, gdyby nie doskonałe zgranie i organizacja klasy IIIe LO, która przeprowadziła tegoroczne zmagania. Już dziś zapraszamy Gimnazjalistów do kontynuacji nauki w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Wejherowie oraz udziału w kolejnych edycjach konkursu.
Do zobaczenia za rok.