Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Budowa hali warsztatowej             Drukuj artykuł

XVI edycja Olimpiady Techniki Samochodowej

Dnia 21 marca 2015 roku uczniowie z naszej szkoły z Technikum Samochodowego: Agnieszka Bobrucka oraz Krzysztof Kuptz - uczniowie klasy IV i Łukasz Pyta uczeń klasy III, wraz z opiekunem - wzięli udział w XVI edycji „Olimpiady Techniki Samochodowej” w Warszawie, w gmachu Wydziału Samochodów i Maszyn Roboczych Politechniki Warszawskiej.
Konkurs jest trzyetapowy. W I etapie szkoły wyłonią uczniów na podstawie wyników współzawodnictwa zorganizowanego we własnym zakresie. Do II etapu można zgłosić maksymalnie 3 uczniów z jednej szkoły. Półfinał (II etap konkursu) odbył się w sobotę 21 marca 2015 r. o godz. 11:00 w Warszawie przy ul. Narbutta 84, w gmachu Wydziału Samochodów i Maszyn Roboczych Politechniki Warszawskiej. Finał (III etap konkursu) odbędzie się 16 maja 2015 r. w Warszawie, w siedzibie firmy Robert Bosch przy ul. Jutrzenki 105. Olimpiada ma zasięg ogólnopolski i jest dofinansowana przez Ministra Edukacji Narodowej.
W trakcie olimpiady oceniana była wiedza z zakresu: podstaw konstrukcji maszyn; budowy pojazdów samochodowych; diagnozowania i naprawy zespołów oraz układów pojazdów samochodowych; umiejętności posługiwania się narzędziami i przyrządami, w tym pomiarowymi; bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony środowiska.
W poniedziałek 23 marca zostały ogłoszone wyniki. Na 460 startujących w olimpiadzie nasi uczniowie uplasowali się w drugiej setce. Łukasz 121, Krzysztof 143, Agnieszka (najlepsza z dziewcząt biorących udział w olimpiadzie) 189 miejsce.
Mimo wszystko gratulujemy.

turniej_04 (77 kB) turniej_07 (63 kB)