Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Mało brakowało……
……abyśmy awansowali do finału Powiatowej Licealiady w Koszykówce Chłopców z pierwszego miejsca w grupie.
Pierwszy mecz wygraliśmy z bezpieczną przewagą, dając pograć wszystkim naszym zawodnikom z ZSP nr 3 Wejherowie. 2LO nie pojawiło się na zawodach, oddając walkowera. I został nam ostatni mecz. Mecz z gospodarzem ZSP nr 1 w Rumi z UKS „Wiking”.
Zmotywowani do walki po obejrzeniu meczu „Wikinga” z „Dworcową” zaczęliśmy ostro, nie pozwalając przeciwnikowi na wiele. Tak wygraliśmy pierwszą kwartę, drugą kwartę i połowę trzeciej. Dopiero na koniec trzeciej kwarty przeciwnik dogonił nas z punktami, po wyeliminowaniu z gry za faule naszego rozgrywającego Kubę Rathenow. Czwarta kwarta od samego początku zrobiła się bardzo nerwowa. Nie skończyliśmy kilku akcji pod rząd, co pogłębiło jeszcze nasz stres i chłopaki z „drżącą” ręką już prawie nic nie potrafili trafić. Mecz zakończył się ośmioma punktami straty i z wielką złością. Bo mogliśmy, mogliśmy dzisiaj wygrać. Ale taki właśnie jest sport. Do finału awansowaliśmy, szkoda tylko, że z jednym przegranym meczem. W środę gramy dalej z „Bukową” i „Elektrykiem” i mogą to być bardzo wyrównane mecze.
Skład naszej reprezentacji: Kamil Kaźmierczak (2a T), Jakub Rathenow (1a T), Łukasz Łaga (3a T), Damian Kowalski (2a ZSZ), Mariusz Naczke (3b LO), Dominik Dampc (3p LO), Mateusz Grunau (2b LO), Alan Fudali (2a ZSZ), Adam Bieszk (1cT), Jakub Kwiatkowski (1c ZSZ).