Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

We wtorek 24.03.2015 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Rumi odbyły się eliminacje do Mistrzostw Powiatu w Koszykówce Dziewcząt. W pierwszej, naszej, grupie znalazły się: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Jakuba Wejhera, ZSP 1 Rumia, ZSP z Redy oraz ZSO II Wejherowo, który nie stawił się do gry. Zaś w drugiej grupie zagrały ZSP 1 Wejherowo, ZSP 2 Wejherowo, ZSP 3 Wejherowo.
Każdy zespół chciał wygrać, więc zawodniczki dawały z siebie wszystko w polu gry i pod koszem, aby zdobyć cenne punkty. Widać było wolę walki ze wszystkich sił. Nieustanne bieganie w ataku i obronie, przepychanki pod koszem, a nawet upadki oraz duża ilość oddanych rzutów wypełniały grę. W tym dniu wyszliśmy z zawodów z jednym zwycięstwem z ZSP z Redy i jedną porażką z ZSP nr 1 w Rumi, który zaskoczył nas celnymi rzutami za 3 punkty. Mimo to zespół z Samochodówki wykazał się przede wszystkim dobrą grą w obronie, szybkością reakcji i przewidywaniem zagrań przeciwniczek. W piątek 27 marca finał, który zagramy z ZSP nr 3 i ZSP nr 1 z Wejherowa. ZSP nr 2 znany jako „Elektryk” tym razem nie awansował do finału..
Oto skład zawodniczek naszej szkoły prezentujących postawę prawdziwego sportowca: Aneta Plotzka 3b LO, Dominika Sidorowicz 3b LO, Patrycja Zawitkowska 3b LO, Dominika Żak 1b LO, Sandra Joskowska 2p LO, Aleksandra Potrykus 2p LO, Marta Domaszk 3e LO, Maja Labuda 3p LO, Agata Okroy 2b LO, Martyna Mielewska 2b LO, rez. Magdalena Pieper 2h LO, Aleksandra Wróblewska 2p LO.
Poniżej tabela wyników:

Nazwa Szkoły 1 2 3 Punkty Miejsce