Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Na IV miejscu zakończyliśmy rywalizację XV Powiatowej Licealiady w Koszykówce Chłopców. Do grupy finałowej awansowały zespoły: „Bukowa”, „Elektryk”, „Viking” i nasza „Samochodówka”.
W pierwszym meczu starliśmy się z byłym zespołem Kazika, który teraz uczy się w ZSP nr 1 w Wejherowie. Przez pierwsze dwie kwarty w miarę równo dzielono punkty. Dalej mimo wsparcia naszego Dyrektora – Motywatora ulegliśmy 25-36.
W drugim meczu „Elektryk” rozgromił „Vikinga” 50-22. W trzecim nas też niestety Elektryk rozgromił 57-32. Walkę podjęliśmy tylko w pierwszej kwarcie. Potem coś się w trybikach zatarło i przestaliśmy skutecznie rzucać. Mecz ostatni pomiędzy Bukową, a Vikingiem zakończył się zwycięstwem szkoły im. Jana III Sobieskiego 39-33.
I miejsce 	- ZSP nr 1 w Wejherowie
II miejsce 	- ZSP nr 1 w Rumi
III miejsce 	- ZSP nr 2 w Wejherowie
IV miejsce 	- ZSP nr 4 w Wejherowie
Mimo wielkiego talentu i jeszcze większej miłości do tej dyscypliny Kamila Kaźmierczaka nie udało nam się wrócić z tych zawodów z medalem. Choć nie ukrywam z przyjemnością wspominam mecz z Vikingiem, w którym prowadziliśmy przez trzy pierwsze kwarty, przegrywając dopiero w końcówce.
Skład naszego zespołu: Kamil Kaźmierczak (2a T), Jakub Rathenow (1a T), Łukasz Łaga (3a T), Damian Kowalski (2a ZSZ), Mariusz Naczke (3b LO), Dominik Dampc (3p LO), Klaudiusz Darżnik (IIIm LO), Mateusz Grunau (2b LO), Alan Fudali (2a ZSZ), Adam Bieszk (1c T), Jakub Kwiatkowski (1c ZSZ).
Gratulujemy i medalu chcemy…