Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

O tym, że literatura jest bliska uczniom naszej szkoły mogliśmy przekonać się wielokrotnie. Czytają, piszą, śpiewają… Tak też było na rejonowym etapie 60. Ogólnopolskiego Konkursu Recytatorskiego, który odbył się w Filharmonii Kaszubskiej w Wejherowie. Do rywalizacji stanęło siedemnastu uczestników z pobliskich szkół. Poziom wszystkich prezentacji, jak stwierdziło jury podczas ogłoszenia werdyktu, był wysoki. Uczestnicy zachwycili również zgromadzoną w sali WCK publiczność. My cieszymy się z udanych występów naszych kolegów i koleżanek, a wśród nagrodzonych znaleźli się:
I miejsce w kategorii poezja śpiewana – Malwina Sarzyńska z zespołem w składzie Paweł Semrau i Przemek Pranczk.
III miejsce w kategorii poezja śpiewana – Aleksandra Łasińska z zespołem w składzie Malwina Sarzyńska, Paweł Semrau.
Wyróżnienia w kategorii recytacja: Arletta Gruba, Halina Kielińska, Małgorzata Korpal, Beata Riegel.
Wszystkim uczestnikom, którzy zostali nagrodzeni, jak i tym, którzy godnie reprezentowali naszą szkołę: Darii Dunst, Klaudii Król, Fryderyce Grzymkowskiej, Błażejowi Koziczkowskiemu, serdecznie gratulujemy!

Wielbiciel talentów naszej szkoły