Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

W dniach 27-30 marca 2015 r. odbył się w Warszawie I PLENER FOTOGRAFICZNY, zatytułowany „LOT IKARÓW”.
Podróż do stolicy odbyliśmy samolotem, co dla wielu uczestników, przyszłych fotografów, było nie lada atrakcją. W piątek, po zakwaterowaniu w Schronisku Młodzieżowym, ruszyliśmy podziwiać Stare Miasto, mijając po drodze pomnik Nike, wykonywaliśmy zdjęcia architektury Warszawy, widzieliśmy Warszawską Syrenkę i Barbakan. W Galerii Baszty podziwiać mogliśmy wystawę fotograficzną zatytułowaną „Być kobietą, być kobietą” pochodzącą ze zbiorów Archiwum Narodowego w Warszawie. Były to archiwalne fotografie kobiet i mody XIX i początku XX wieku.
W sobotę spędziliśmy cały dzień w Łazienkach Królewskich. Cieszyliśmy się wspaniałą przyrodą, fotografowaliśmy przebywające w nich zwierzęta, podziwialiśmy Belweder, Pałac Na Wodzie, secesyjny pomnik Fryderyka Chopina i Teatr Na Wyspie. Wieczorem tego dnia ruszyliśmy na zakupy do Galerii Złote Tarasy, gdzie mogliśmy wprawiać się w fotografii modowej, gdyż właśnie tam organizowany był Półfinał Fashion Designer Awards, prowadzony przez panie: Dorotę Gardias i Joannę Sokołowską-Pronobis.
Niedzielę wykorzystaliśmy na zwiedzenie Muzeum Powstania Warszawskiego, które zrobiło na nas ogromne wrażenie. Mogliśmy współodczuwać los ludzi biorących w nim udział, oglądaliśmy filmy- dokumenty o uczestnikach powstania. Po zakończeniu zwiedzania muzeum, ruszyliśmy w dalszą drogę, do warszawskiego zoo. Dzień ten zakończyliśmy na fotografii nocnej pod Pałacem Prezydenckim.
W poniedziałek odwiedziliśmy Pałac w Wilanowie, który jest jednym z najpiękniejszych zabytków europejskiego baroku. Tam zachwycaliśmy się pięknym ogrodem i rzeźbami. Naszą wycieczkę po Warszawie zakończyliśmy na starówce.
Nasz „Lot Ikarów” uważamy za bardzo udany, a efekty naszej pracy będzie można podziwiać na Wystawie Fotograficznej „Lot Ikarów” organizowanej z okazji obchodów Dnia Ziemi.