Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

W Wielki Czwartek, 2.04.2014 r., uczennice kl 2e LO - Weronika Góra i Patrycja Langa przekazały w imieniu Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Jakuba Wejhera w Wejherowie dary dla dzieci w hospicjum „Bursztynowa Przystań” w Gdyni.
Po tym, jak dowiedzieliśmy się, że dzieciom z hospicjum brakuje podstawowych artykułów żywnościowych i medycznych, postanowiliśmy działać. Ta szkolna akcja trwała nieco ponad tydzień, ale poruszyła serca uczniów i pracowników. Dla nas było to dołożenie jednego czy kilku produktów do koszyka z zakupami, a dla dzieci z hospicjum tak wiele. Przynosiliśmy mleko w kartonikach, płatki owsiane i kukurydziane, konserwy, herbatę, mąkę, pampersy, podkłady, ligninę, gaziki, igły, strzykawki itp. Dziewczęta z Rady Młodzieży zatroszczyły się o sortowanie i pakowanie do kartonów. Tak przygotowane artykuły bezpiecznie przewieźliśmy samochodem do Gdyni Oksywie (stąd niedaleko już do morza). Zobaczyliśmy nowy, piękny budynek w bursztynowym kolorze. Obok w zagrodzie: kuce i kozy. W środku żywe kolory, a na ścianach bajkowe obrazki - jak w domu. Na wyposażeniu jest kino, hydroterapia, ogród zimowy, pokój zmysłów, przestronna œświetlica z kominkiem, pomieszczenia rehabilitacyjne, sale do terapii indywidualnej i grupowej. Wewnątrz nie było słychać dzieci, a raczej panowała cisza. Wiemy, że w tym momencie były tam maluszki poniżej drugiego roku życia, którym życzymy dużo zdrowia!
Po tej akcji widać, że uczniowie naszej szkoły są wrażliwi, chcą i potrafią pomagać. Wszystkim, którzy przyczynili się do przeprowadzenia tej zbiórki dziękujemy!

15_04_02_bursztynowa (61 kB) 15_04_02_bursztynowa_05 (75 kB) 15_04_02_bursztynowa_06 (75 kB) 15_04_02_bursztynowa_07 (75 kB) 15_04_02_bursztynowa_01 (91 kB) 15_04_02_bursztynowa_02 (60 kB)