Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Dnia 08.04.2015 r., po świątecznym czasie, uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Jakuba Wejhera w Wejherowie wykazali się nie lada inicjatywą, włączając się do kampanii Światowego Dnia Zdrowia pod hasłem „Bezpieczeństwo żywności”.
Ukrytym, aczkolwiek, ważnym celem akcji było uświadomienie młodych ludzi, że jakość spożywanych pokarmów (ich świeżość, skład czy ewentualne zanieczyszczenie) znacząco wpływa na zdrowie ludzkości. Żywność, zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy i pasożyty lub niebezpieczne chemiczne substancje, może być przyczyną wielu chorób, począwszy od biegunki aż do nowotworów. Według statystyk, skutki spożycia niebezpiecznych produktów żywnościowych są przyczyną śmierci 2 milionów ludzi rocznie, w tym również wielu dzieci.
Dziękujemy za zaangażowanie i liczymy na powtórkę w przyszłym roku.

15_04_08_dzien_zdrowia_01 (105 kB) 15_04_08_dzien_zdrowia_02 (105 kB) 15_04_08_dzien_zdrowia_03 (105 kB) 15_04_08_dzien_zdrowia_04 (68 kB) 15_04_08_dzien_zdrowia_05 (68 kB)