Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

8 kwietnia 2015 roku o godz.14.00, z inicjatywy Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Jakuba Wejhera w Wejherowie, odbyło się w wejherowskim muzeum uroczyste otwarcie wystawy „Losy Polaków. Życie i śmierć Bronisławy Czubakowskiej ze Zgierza”, będącej jest produktem szkolnego polsko-niemieckiego projektu, którzy tworzyli uczniowie szkół niemieckich i polskich z Brandenburgu, Poczdamu, Berlina oraz Zgierza, pracujący pod opieką historyków obu krajów, w tym pracowników Instytutu Pamięci Narodowej w Łodzi. Ekspozycja przywieziona została z Domu Spotkań Europejskich - Europa-Haus Land Brandenburg w Kolbergu koło Berlina, który był miejscem warsztatów projektowych, a obecnie jest jej dysponentem.
Wystawa, na przykładzie tragicznych dziejów młodziutkiej mieszkanki Zgierza, Bronisławy Czubakowskiej, przybliża oglądającym warunki życia i losy często zapominanych ofiar II Wojny Światowej - przymusowych robotników III Rzeszy.
Czubakowska, schwytana w ulicznej łapance w 1940 roku, została zatrudniona jako robotnica przymusowa w Pierwszej Przędzalni Juty w Brandenburgu, ośrodku nazistowskiego przemysłu zbrojeniowego. Dziewczyna w wieku 26 lat została stracona w 1942 roku przez ścięcie na gilotynie, gdyż przypisano jej zarzut umyślnego wywołania pożaru w damskiej toalecie.
Wystawa prezentowana była w Muzeum Miasta Zgierz, muzeum w Brandenburgu, parlamencie brandenburskim, berlińskim domu poselskim i w wielu polskich i niemieckich szkołach średnich, ostatnio w Gimnazjum im. Manfreda von Ardenne w Berlinie.
W uroczystości otwarcia, z ramienia Starostwa Powiatowego w Wejherowie, wzięli udział: Pan Wojciech Rybakowski - Etatowy Członek Zarządu, Dyrektor Muzeum - Pan Tomasz Fopke, dyrekcja Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Wejherowie oraz licznie zgromadzona młodzież wraz z nauczycielami z niemal wszystkich szkół ponadgimnazjalnych powiatu wejherowskiego. Po powitaniu przez Pana Dyrektora Fopke wszystkich zgromadzonych zespół uczniów naszej szkoły w składzie: Klaudia Król (śpiew), Paweł Semrau (gitara), Arleta Gruba (recytacja), Karolina Pardo (personifikacja bohaterki), Samanta Szary, Szymon Joskowski (narratorzy) oraz Barbara Malawska zaprezentował minispektakl słowno-muzyczny przedstawiający nie tylko sylwetkę bohaterki wystawy, ale także grozę tamtych lat, kiedy to tysiące młodych istnień zniszczonych zostało przez zawieruchę wojenną i krwiożercze machiny systemów totalitarnych. Historię projektu i samej wystawy, która jest jednocześnie od teraz inicjacją projektu kontynuującego badania losów robotników przymusowych, przedstawiła krótko dyrektor szkoły, Anna Wilk, a następnie Pan Wojciech Rybakowski zaprosił uczestników wydarzenia do sali wystawowej.
Ekspozycję będzie można oglądać w Pałacu Przebendowskich i Keyserlingków do końca kwietnia. Zapraszamy!
Ewa Sowińska i Barbara Malawska

Otwarcie wystawy „Losy Polaków. Życie i śmierć Bronisławy Czubakowskiej ze Zgierza” Otwarcie wystawy „Losy Polaków. Życie i śmierć Bronisławy Czubakowskiej ze Zgierza” Otwarcie wystawy „Losy Polaków. Życie i śmierć Bronisławy Czubakowskiej ze Zgierza” Otwarcie wystawy „Losy Polaków. Życie i śmierć Bronisławy Czubakowskiej ze Zgierza” Otwarcie wystawy „Losy Polaków. Życie i śmierć Bronisławy Czubakowskiej ze Zgierza” Otwarcie wystawy „Losy Polaków. Życie i śmierć Bronisławy Czubakowskiej ze Zgierza” Otwarcie wystawy „Losy Polaków. Życie i śmierć Bronisławy Czubakowskiej ze Zgierza” Otwarcie wystawy „Losy Polaków. Życie i śmierć Bronisławy Czubakowskiej ze Zgierza” Otwarcie wystawy „Losy Polaków. Życie i śmierć Bronisławy Czubakowskiej ze Zgierza” Otwarcie wystawy „Losy Polaków. Życie i śmierć Bronisławy Czubakowskiej ze Zgierza” Otwarcie wystawy „Losy Polaków. Życie i śmierć Bronisławy Czubakowskiej ze Zgierza” Otwarcie wystawy „Losy Polaków. Życie i śmierć Bronisławy Czubakowskiej ze Zgierza”