Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

9 kwietnia 2015 r. uczennice klasy 3e: Alicja Dzienisz, Patrycja Dzienisz, Roksana Ruszkowska (język niemiecki) oraz Izabela Kasperska (język angielski) reprezentowały naszą szkołę w regionalnym finale XV edycji ogólnopolskiego konkursu "Pokaż nam język", do którego przystąpiło w tym roku z obu języków około 250 uczniów.
Pierwszym etapem zmagań był test sprawdzających nie tylko sprawność językową, ale także wiedzę o krajach niemieckojęzycznych oraz umiejętność pisania. Patrycja Dzienisz, kontynuując swoją dobrą passę, dostała się do etapu ustnego, którym była debata. Uczniowie dyskutowali o tym, w jaki sposób za pomocą mediów społecznościowych kreować własną markę oraz jak przekuć mocne strony swojego charakteru na przyszły sukces zawodowy.
Patrycja zajęła ostatecznie 5. miejsce, a jej siostra Alicja znalazła się w klasyfikacji końcowej na 8. miejscu (tylko 2 punkty dzieliły ją od udziału w finałowej debacie).
Serdecznie gratulujemy!

15_04_09_pokaz_jezyk (66 kB) 15_04_09_pokaz_jezyk_06 (32 kB) 15_04_09_pokaz_jezyk_03 (50 kB)