W dniu 10 kwietnia, uczniowie klasy Ic Technikum nr 3 wzięli udział w grze miejskiej, którą poprowadziła pracownica Gdańskiego Oddziału Instytutu Pamięci Narodowej pani Agnieszka Gumińska. Uczniowie podzieleni na cztery grupy przemierzali samodzielnie Wejherowo w poszukiwaniu odpowiedzi do zadań związanych ze zbrodnią w Piaśnicy. Uczestnicy gry mieli za zadanie odnajdywać punkty, na których następnie rozwiązywali zadania związane ze zbrodnią dokonaną w Lasach Piaśnicy. Poznali cechy charakterystyczne zbrodni, sylwetki ofiar oraz miejsca pamięci na terenie Wejherowa. Poruszanie się przy pomocy mapy pozwoliło uczniom rozwinąć umiejętność orientacji w terenie.
Trasa gry obejmowała między innymi: Gimnazjum nr 1, Sąd Rejonowy, Starostwo, Stary Cmentarz, Szkołę Podstawową Sióstr Zmartwychwstanek, Dworzec PKP, były Hotel Leona Prusińskiego (deptak) oraz Nadleśnictwo.

gra_02 (131 kB) gra_05 (131 kB) gra_01 (102 kB) gra_01 (102 kB)