VI edycja Powiatowej Olimpiady Języka Angielskiego
WEJHERIADA 2015 zakończona sukcesem

W sobotę 11 kwietnia 2015 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 in. Jakuba Wejhera w Wejherowie odbyła się VI edycja Powiatowej Olimpiady Języka Angielskiego WEJHERIADA 2015. Dla większości uczestników była to próba generalna na tuż przed egzaminem maturalnym z języka angielskiego. Celem konkursu było także wyłonienie najlepszych uczniów w powiecie wejherowskim. W olimpiadzie wzięło udział 30 uczniów z pięciu szkół ponadgimnazjalnych, natomiast 23 zakwalifikowało się do egzaminu ustnego. Poziom był zdumiewająco wysoki.
Nasi tegoroczni maturzyści zajęli miejsca w finałowej piątce.

Miejsce Imię i nazwisko Szkoła
I Agnieszka Nastały Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Wejherowie
II Tomasz Kotkowski Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Wejherowie
III Weronika Guzińska Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Wejherowie
IV Jan Osiecki Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Wejherowie
IV Karolina Miotke Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Wejherowie
V Monika Goyke Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Wejherowie

Wśród laureatów znaleźli się także uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Wejherowie, Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Rumi oraz Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 2 w Wejherowie, których komisja nagrodziła za najlepszy wynik w danej placówce szkolnej.
Uczniowie powiatu wejherowskiego mieli też okazję wysłuchania prezentacji przygotowanej przez British Council i Szkołę Wyższą ATENEUM w Gdańsku promującą naukę języków obcych oraz ich znaczenie na rynku pracy.
Konkurs odbył się dzięki środkom otrzymanym od Starostwa Powiatowego w Wejherowie, wieloletniej współpracy z Wydawnictwem Macmillan i nauczycielami języka angielskiego szkół ponadgimnazjalnych powiatu wejherowskiego.