Znamy już laureatów tegorocznej VII edycji Turnieju Wiedzy Psychologicznej magazynu "Charaktery". Turniej, który honorowym patronatem objęła Minister Edukacji Narodowej Joanna Kluzik-Rostkowska,rozpoczął się 1 października 2014 r. – już wtedy z całej Polski zaczęły napływać pierwsze zgłoszenia.
Na łamach „Charakterów” publikowane były teksty turniejowe. Dotyczyły one różnych obszarów, którymi zajmuje się psychologia – od biologicznych podstaw zachowania, poprzez umysł, poznanie i emocje, po funkcjonowanie człowieka w grupie. Oprócz artykułów materiałem stanowiącym podstawę Turnieju była książka "Bliżej siebie. Rozmowy z Mistrzami". Wiedza 1700 uczniów z 300 szkół (w tym trojga z naszej szkoły) została sprawdzona podczas eliminacji on-line, które odbyły się 9 i 10 marca. Test składał się z 40 pytań trzech rodzajów. Każdy uczestnik mógł wypełnić test tylko raz, miał na to 45 minut. Do finału zakwalifikowało się 100 osób z najlepszymi wynikami, w tym nasza uczennica Agnieszka Mikołajczyk z klasy IIe LO.
Rozgrywka finałowa, odbyła się w minioną sobotę 18 kwietnia 2015 r. w VII Liceum Ogólnokształcącym im. Juliusza Słowackiego w Warszawie. Mimo, iż Agnieszce nie udało się znaleźć w gronie dziesięciu najlepszych, wykazała się ogromną wiedzą psychologiczną i należą jej się wielkie brawa. By uczcić sukces Agnieszki i w pełni wykorzystać pozostały czas w Warszawie, wybrałyśmy się na spacer szlakiem znaczących historycznie i kulturalnie zabytków stolicy.
Zachęcamy wszystkich do wzięcia udziału w kolejnej edycji w następnym roku szkolnym.

15_04_18_turniej (89 kB)