loXXX Olimpiada Wiedzy Ekologicznej 18 kwietnia 2015 roku uczniowie naszej szkoły Agata Beśka z 2B LO oraz Jeremi Sławiński z 3B LO, zwycięzcy szkolnego etapu jubileuszowej XXX Olimpiady Wiedzy Ekologicznej, reprezentowali szkołę w eliminacjach wojewódzkich. W tym roku OWE odbywała się pod hasłem „Bioróżnorodność skarbem Pomorza”. Po napisaniu testu uczestnicy olimpiady wraz z opiekunami wysłuchali wykład u prof. dr hab. Piotra Rutkowskiego z Wydziału Biologii Uniwersytetu Gdańskiego „Czy współcześnie zachowanie różnorodności biologicznej ma sens?”.
O wejście do ścisłego finału XXX OWE walczyło 78 uczniów szkół ponadgimnazjalnych z województwa pomorskiego. Reprezentanci naszej szkoły Agata i Jeremi uzyskali identyczne bardzo dobre wyniki, jednak przy tak wielkiej konkurencji niewystarczające, by wejść do etapu ustnego.
Za rok kolejna szansa, będziemy próbować swoich sił … Z pewnością warto, bo na finalistów i laureatów etapu centralnego czekają wspaniałe nagrody i indeksy kierunków przyrodniczych wielu krajowych uczelni.

15_04_18_olimpiada_01 (101 kB)