Stowarzyszenie Wejhera działa już kilka lat, w ciągu których nie tylko zorganizowaliśmy spotkania dawno niewidzianych kolegów bądź współpracowników, ale przede wszystkim poprzez doświadczenie, entuzjazm, a także możliwości materialne, wspieraliśmy obecny system edukacyjny . Systematycznie, poprzez organizację lub finansowanie dodatkowych kursów i szkoleń motywujemy młodzież do osiągania lepszych wyników w nauczaniu. Wspieramy szkolenie zawodowe. Jednocześnie ciągle dbamy o budowanie dobrej atmosfery w szkole i kultywowanie tradycji.

Dnia 22 kwietnia 2015 r. nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu ekologicznego z okazji Dnia Ziemi pt. ”Estetyka spoza śmietnika i zadyma znad komina”. Tematem przewodnim konkursu była ochrona powietrza oraz pokazanie bezmyślności ludzkiej w wyrzucaniu śmieci w miejsca ”nie do pomyślenia”. Konkurs został przeprowadzony w dwóch kategoriach: fotograficznej i plastycznej.
Jury w składzie: Małgorzata Nowak, Tomasz Licau oraz Agata Walczewska przyznało pierwsze miejsce za najlepszą fotografię Kindze Stelmaszuk z klasy IIa FT ukazującą dym z kominów przemysłowych w piękny, słoneczny dzień, drugie miejsce w tej kategorii zajęła Sylwia Milewczyk z klasy IIa FT oraz dwa wyróżnienia dla Sylwii Rychert i Natalii Rosowicz z tej samej klasy.
W kategorii plakat pierwsze miejsce przyznano Agnieszce Kowalewskiej za piękne, artystyczne, niekonwencjonalne i przestrzenne ujęcie tematu „NIE KARM SMOGA!” Nagrodę za drugie miejsce otrzymała Zuzanna Kalkowska z klasy IIh LO oraz za trzecie miejsce Zuzanna Szlas z klasy IIe LO. W kategorii plakat również przyznano dwa wyróżnienia dla Joanny Hirth i Julii Goyke – obie uczennice z klasy IIh LO. Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy, a pozostałym uczestnikom bardzo dziękujemy za udział w konkursie.
Wystawę konkursową wzbogaciła ekspozycja ciekawych zdjęć ptaków oraz różnych gatunków zwierząt zorganizowana przez szkolne „Koło tropicieli”.Można było podziwiać z bliska piękne barwy naszej fauny, która wymaga długiego czasu i poświęcenia, by zatrzymać ją w kadrze.
Po części artystycznej przystąpiono do akcji sprzątania ziemi. Celem ekologicznej eskapady był stadion przy Urzędzie Gminy Wejherowo, z którego korzysta dużo młodzieży oraz dzieci ze szkół podstawowych.

dzien_ziemi_19 (159 kB) dzien_ziemi_19 (159 kB)
    I miejsce - Agnieszka Kowalewska (plakat)                               III miejsce - Zuzanna Szlas (plakat)

dzien_ziemi_19 (159 kB)
II miejsce - Zuzanna Kalkowska (plakat)