„Obiecał mi poranek szczęście dziś. I szczęście dziś musi przyjść. Nie zmąci mej radości żaden cień.
Wschodzące słońce śmieje się. Co za dzień!” (Marlena Drozdowska)

Tą piosenką pożegnaliśmy w piątek 24 kwietnia maturzystów Anno Domini 2015. „W taki dzień” życzyliśmy Im powodzenia na egzaminach, wysokich lotów każdego dnia, spełnienia marzeń i szczęścia w dorosłym życiu... Wszak to właśnie dziś odebrali ŚWIADECTWO UKOŃCZENIA SZKOŁY!!!
W uroczystości wzięła udział Dyrekcja ZSP nr 4 - p. Anna Wilk, p. Celina Tańska, p. Cezary Lewandowski. Na sali obecni byli także wychowawcy klas trzecich V LO i czwartych Technikum Samochodowego nr 3, Grono Pedagogiczne oraz abiturienci. Części oficjalna stanowiła wręczenie kolejno:
1) certyfikatów z języka angielskiego:
FCE otrzymali:
Weronika Lesińska, Izabela Kasperska, Klaudia Sikora, Remigiusz Sommer, Karolina Trepczyk,
Klaudia Szulta, Julia Goman, Agnieszka Żownir, Kinga Zaputowicz, Sylwia Bobkowska
CAE trzymali:
Tomasz Kotkowski oraz Agnieszka Nastały
2) certyfikatów z języka niemieckiego:
C1 otrzymali:
Agnieszka Żownir, Agnieszka Nastały, Alicja Dzienisz, Patrycja Dzienisz, Klaudia Wyrzykowska,
Tomasz Kotkowski, Paula Piątek, Weroniak Mielewczyk, Remigusz Sommer

3) nagród dla najwszechstronniejszych sportowców szkoły:
okolicznościowe szklane trofea otrzymali:
Aneta Plotzka i Łukasz Leśnik
4) nagród za pracę włożoną w zagospodarowanie terenu szkoły i modernizację budynku szkoły:
zestawy narzędzi:
Piotr Goyke, Mateusz Mejer i Dariusz Radtke
5) podziękowań dla ustępującej Rady Młodzieży:
Mateusz Tumiński, Dominik Dampc, Tomasz Kotkowski i Bartosz Babiś
Punktem kulminacyjnym było rozdanie świadectw wszystkim abiturientom, którzy do swej Alma Mater, jako jej uczniowie przybyli po raz ostatni, wyrażając swą wdzięczność wszystkim nauczycielom za trud, lojalność i przyjaźń.

Podczas uroczystości prezes Stowarzyszenia Absolwentów i Przyjaciół Zespołu Szkół Samochodowych i Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Jakuba Wejhera w Wejherowie, pani Beata Lange, uhonorowała najlepszych abiturientów nagrodami ufundowanymi przez Stowarzyszenie.
Za uzyskanie najlepszych średnich ocen w ciągu trzech lat nauki nagrody otrzymały:
        1. Sylwia Bobkowska - absolwentka klasy IIIp LO o profilu politologicznych za średnią 5,61
            - telefon komórkowy Samsung Glaxy S4
        2. Monika Goyke - absolwentka klasy IIIh LO o profilu humanistycznym za średnią 5,3
            - tablet ACER
Za godne reprezentowanie szkoły w zawodach wojewódzkich:
        1. Martyna Pranczk - absolwentka klasy IIIh LO o profilu humanistycznym
        2. Natalia Treder - absolwentka klasy IIIb LO o profilu biologiczno-sportowym
            - okolicznościową statuetkę oraz książkę
        3. Dominika Sidorowicz - absolwentka klasy IIIb LO o profilu biologiczno-sportowym
            - okolicznościową statuetkę oraz książkę
        4. Dariusz Krzysztofik - absolwent klasy IVa T (zawód: technik pojazdów samochodowych)
        5. Rafał Lesner - absolwent klasy IIIm LO o profilu matematyczno-informatycznym
        6. Weronika Darznik - absolwentka klasy IIIb LO o profilu biologiczno-sportowym
        7. Robert Dybowski - absolwent klasy IIIb LO o profilu biologiczno-sportowym
        8. Jakub Malinowski - absolwent klasy IIIb LO o profilu biologiczno-sportowym
        9. Michał Miszke - absolwent klasy IIIb LO o profilu biologiczno-sportowym
            - okolicznościową statuetkę oraz książkę
      10. Łukasz Leśnik - absolwent klasy IVb T (zawód: technik mechanik)
            - okolicznościową statuetkę oraz książkę
Za godne reprezentowanie szkoły w konkursach ogólnopolskich:
        1. Bartosz Babiś - absolwent klasy IIIe LO o profilu językowym - euroklasa
        2. Remigiusz Sommer - absolwent klasy IIIe LO o profilu językowym - euroklasa
            - okolicznościową statuetkę oraz książkę
Za godne reprezentowanie szkoły w konkursach ogólnopolskich oraz aktywną pracę na rzecz szkoły:
        1. Tomasz Kotkowski - absolwent klasy IIIe LO o profilu językowym - euroklasa
            - okolicznościową Statuetkę oraz książkę

Jednoczenie w imieniu Stowarzyszenia Wejhera oraz wszystkich nauczycieli, życzymy pomyślnych wyników egzaminów maturalnych, spełniania marzeń związanych z kontynuacją nauki lub pracą, godnego, szczęśliwego i bogatego życia.

Część artystyczna, przygotowana przez uczniów klas: II h, II p, I p LO oraz II b TS, była krótką historią współczesnego „brzydkiego kaczątka”. Zagubione, zalęknione, zasmucone szukało swojej ścieżki wśród dróg wszechświata i… I znalazło ją dzięki przyjaciołom i opiekunom – zwierzątkom spotkanym na „podwórku”. Nietrudno było rozpoznać w nich znanych z katedr, gabinetów i korytarzy szkolnych mentorów, którzy niezależnie od pogody, nastroju, samopoczucia spieszyli, by przez lata nauki wesprzeć radą, rozpromienić uśmiechem wszystkie „brzydkie kaczątka”. Dziś z dumą patrzyli, jak wylatywały z „gniazda ZSP nr 4”, rozpościerając nad granią swe piękne, białe, łabędzie skrzydła. I tak oto baśń stała się prawdą…
PS. Wykonanie piosenki finałowej nie powiodłoby się, gdyby nie wiodący głos pani dyr. Anny Wilk i wszystkich obecnych na uroczystości nauczycieli, którzy solidarnie i wzruszająco wyśpiewali życzenia powodzenia i szczęścia dla wszystkich abiturientów.