27 kwietnia 2015 r. w Muzeum Piśmiennictwa i Muzyki Kaszubsko-Pomorskiej w Wejherowie odbyły się powiatowe eliminacje kaszubskiego konkursu recytatorskiego „RODNÔ MÒWA”.
Celem konkursu jest poznawanie i popularyzacja literatury, tradycji i folkloru kaszubskiego oraz pielęgnowanie mowy kaszubskiej. Konkurs stwarza recytatorom okazję do indywidualnej wypowiedzi artystycznej, a także pielęgnowanie wrażliwości na urodę literatury kaszubskiej. „Cieszy nas niezmiernie, że konkurs „RODNÔ MÒWA” jest wciąż popularny, świadczy to o tym, że nasza społeczna lokalność chce kultywować kulturę i język kaszubski podkreślając ich piękno i bogactwo” - mówili członkowie jury.
Pierwsze miejsce zajęła Beata Riegel z klasy IIe LO natomiast drugie miejsce Magdalena Formella z klasy Ih LO.
Laureatom powiatowych eliminacji serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia na ostatnim już etapie eliminacji „RODNÔ MÒWA” - Turnieju Finałowym, który odbędzie się w dniach 30-31 maja 2015r. w Chmielnie.
Gratulujemy!

15_04_27_rodno_mowa (90 kB) 15_04_27_rodno_mowa (90 kB)