Po południu 24.04.2015 r. grupa zapalonych turystów z klasy Ip LO i Ia T wyruszyła na pełną wrażeń wycieczkę do Warszawy. Podróż Pendolino w towarzystwie miłego konduktora minęła zdecydowanie za szybko. Po rozpakowaniu grupa wybrała się na wieczorny spacer ulicami Nowego Świata i Starówki. Nie obyło się bez niespodzianek – jedna z koleżanek zgubiła telefon przy Syrence, ale na szczęście znalazł go i oddał uczciwy mieszkaniec Warszawy.
Następnego dnia, jako zapaleni historycy szturmem ruszyliśmy na Muzeum Powstania Warszawskiego i Muzeum Historii Żydów Polskich. Po intensywnym zwiedzaniu przyszła kolej na chwilę relaksu na dachu Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego. Natomiast wieczorem, po skokach ciśnienia spowodowanych spóźnionymi autobusami i „pedałująca Warszawą”, wcieliliśmy się w role kulturoznawców. Piękni i pachnący wybraliśmy się do Teatru Komedia na spektakl pt. „Człowiek dwóch szefów”. Uśmialiśmy się do łez, obserwując przygody głównego bohatera.
Ostatniego dnia po solidnym odespaniu zielonej nocy, wybraliśmy się na przechadzkę do Łazienek Królewskich gdzie, zajadając lody, cieszyliśmy oczy piękną przyrodą i zabytkami oraz pawiami i wiewiórkami, które jadły nam z ręki. Ze smutkiem opuszczaliśmy Warszawę, ale też z nadzieją, że niedługo tu wrócimy, aby zobaczyć to czego nie udało się zobaczyć teraz. Podróż powrotna upłynęła się atmosferze wspomnień i żartów, a nasza pani opiekun po raz kolejny udowodniła, że organizowane przez nią wycieczki to nie tylko zdobywanie wiedzy, ale także dobra zabawa i moc wrażeń.