W poniedziałek, dnia 4 maja 2015 r. grupa ponad 160 absolwentów i byłych absolwentów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Jakuba Wejhera w Wejherowie przystąpiła do egzaminu maturalnego z języka polskiego.
Przedmioty, z których trzeba obowiązkowo zdawać egzamin maturalny, będą takie same jak dotychczas: język polski, matematyka i język obcy. Jednak każdy absolwent będzie musiał również obowiązkowo przystąpić do egzaminu z jednego przedmiotu dodatkowego w części pisemnej na poziomie rozszerzonym lub - w przypadku języka obcego nowożytnego - rozszerzonym albo dwujęzycznym.
Od tego roku maturzyści nie będą już musieli przygotowywać prezentacji z języka polskiego. W zamian podczas egzaminu ustnego uczeń będzie losował zadanie składające się z tekstu kultury np. wiersza, tekstu popularnonaukowego czy obrazu oraz polecenia. Będzie miał 15 minut na przygotowanie odpowiedzi. Na własną wypowiedź otrzyma 10 minut, kolejne 5 minut będzie trwała rozmowa z egzaminatorami.
Aby uzyskać maturę w 2015 roku abiturient będzie musiał - tak jak dotąd - uzyskać minimum 30 proc. punktów z egzaminów obowiązkowych, czyli pisemnych i ustnych z polskiego i języka obcego oraz pisemnego z matematyki. Wynik z egzaminu z przedmiotu do wyboru nie będzie miał wpływu na uzyskanie świadectwa maturalnego, służyć będzie tylko przy rekrutacji na studia.
Trzymamy kciuki

Matura 2015 Matura 2015 Matura 2015 Matura 2015 Matura 2015 Matura 2015 Matura 2015 Matura 2015 Matura 2015 Matura 2015 Matura 2015 Matura 2015

ZOBACZ WIRTUALNY SPACER PO SALI