Była to druga edycja z pięciu w ramach Grand Prix zorganizowana w Gdyni na terenie Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego. Zawodnicy mogli wybrać trasę na dystansie 5,25 km (jedna pętla) lub 10,5 km (dwie pętle). Organizator pomyślał także o dzieciach, które mogły pobiec „Szkolną pętelkę”. Dokładnie o godzinie jedenastej wystartowało 362 zawodników. Nie zabrakło osób z wejherowskiej Samochodówki. Na dystansie 10,5 km pobiegł Michał Mielewczyk uczeń klasy Ie LO, który zajął 100 miejsce z czasem 01:02:28 oraz pani Katarzyna Klassa, która pobiegła na dystansie 5,25 km. Pogoda dopisała, było słonecznie, wiosennie i wesoło.
Trasa dość wymagająca, bo na jedną pętlę składały się cztery strome, nierówne, pełne korzeni podbiegi, a przewyższenie wynosiło 200 m. Jednak warto było wziąć udział w biegu, aby sprawdzić swoje możliwości i aktywnie spędzić sobotnie przedpołudnie. Pamiętajcie, że biega się nie tylko po to aby bić rekordy, ale także dla przyjemności. Im częściej się biega tym ciało i duch zdrowsze!
Na mecie każdy uczestnik biegu głównego otrzymał unikatowy medal, napój energetyczny oraz wodę. Na zwycięzców biegu głównego i swoich kategoriach wiekowych czekały nagrody. Osoby, które ukończą wszystkie 5 edycji, otrzymają certyfikat górala. Zapraszamy na trzecią edycję 27 czerwca 2015 r., a już za parę dni 23 maja Wejherowo Biega.
Zapraszamy do kolejnych startów