Dnia 29 maja 2015 roku, w przeddzień miejskich obchodów Dnia Jakuba Wejhera, nasza szkoła uczciła pamięć swojego patrona, organizując już po raz 7 Paradę Jakuba Wejhera. Ten dzień jest świętem całej społeczności szkoły. W tym dniu odbywa się również XVII Turniej Jakuba Wejhera i Powiat Wejherowski dla szkół ponadgimnazjalnych. Przed tablicą upamiętniającą imię naszego patrona złożył kwiaty Zarząd Stowarzyszenia Absolwentów i Przyjaciół Zespołu Szkół Samochodowych i Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Jakuba Wejhera w Wejherowie.

15_05_29_parada (182 kB)

Punktualnie o godzinie 13.30, w asyście policji i straży miejskiej, głośno i niezwykle barwnie ruszyliśmy spod szkoły pieszo, rowerami, jedno i wielośladami na Plac Jakuba. W przemarszu uczestniczyły: szkolne samochody, specjalnie przygotowane na tę uroczystość, dwie limuzyny, nasza zmotoryzowana młodzież, orkiestra dęta, rowerzyści z kółka cyklistów, cheerleaderki z pomponami i cała społeczność szkolna. Na czele pochodu znaleźli się pani dyrektor Anna Wilk wraz etatowym członkiem Zarządu Powiatu, panem Wojciechem Rybakowskim. Następnie Jakub Wejher (w postać tę wcielił się po raz drugi Szymon Barzowski) z dziewczętami w strojach kaszubskich. Następnie uczniowie wraz z nauczycielami reprezentującymi poszczególne typy szkoły i profile klasowe. Młodzież w tym roku spisała się na medal! Pięknie wykonane banery, stroje przebierańców, kolorowe koszulki, balony, wiatraczki, gwizdki,bańki i inne pomysłowe rekwizyty zasługują na pochwałę. Po raz kolejny przemarsz naszej szkoły spotkał się z wielkim zainteresowaniem i życzliwością mieszkańców, którzy licznie pojawili się na Placu Wejhera, gdzie odbywała się druga część uroczystości. Najmłodszym naszym mieszkańcom rozdawane im były piękne, kolorowe wiatraczki, a dla starszych okolicznościowa gazetka.
Przybywających na Plac Wejhera zapowiadał nasz konferansjer pan Maciej Mijewski, a na barwny nasz pochód czekali już włodarze miasta: wiceprezydent - p. Piotr Bochiński, wiceprzewodniczący Rady Miasta - p. Marcin Drewa oraz członek Zarządu Powiatu Wejherowskiego - p. Jacek Thiel. Tutaj pod pomnikiem Jakuba Wejhera pani dyrektor powitała mieszkańców, a także złożyła wiązankę kwiatów, oddając cześć założycielowi miasta. Młodzież odegrała krótką scenkę w języku kaszubskim, a następnie odśpiewany został hymn naszej szkoły (hymn o Jakubie Wejherze). Głos zabrali również pan Wojciech Rybakowski oraz pan Piotr Bochiński. Wiele ciepłych i życzliwych słów usłyszeliśmy wtedy pod adresem naszej szkoły. Cieszymy się ogromnie, że jesteśmy postrzegani jako dobra szkoła z tradycjami i osiągnięciami w różnych dziedzinach. Sama Parada, która wpisała się już w kalendarium imprez miejskich jest jej reklamą i promocją, w związku z czym, jak ujął to pan Wojciech Rybakowski, "możemy bić sobie brawo".
Ważnym punktem jak co roku było także wręczenie medali "Nieprzeciętnym 2015". Swoją postawą, działaniem i służbą innym zasłużyli sobie na nie: Martyna Formella, Krystian Rożniakowski oraz Kamil Dominik.
Przygotowywana od tygodni Parada przebiegła w niezwykle przyjaznej, ciepłej i lekko wietrznej aurze, choć zapowiadane prognozy wróżyły opady a nawet burze... Na szczęście udało się! Nie spadła ani kropla deszczu...