Dnia 29 maja 2015 r. odbył się w naszej szkole XVI Turniej Jakuba Wejhera i Powiat Wejherowski. W turnieju, jak co roku, wzięło udział osiem szkół Powiatu Wejherowskiego. Były to: Niepubliczna Szkoła Rzemiosła z Wejherowa, ZSP Reda, ZSP nr 1 z Rumi, ZSP nr 2 z Rumi, I LO z Wejherowa, ZSP nr 2 z Wejherowa, ZSP nr 3 z Wejherowa i gospodarze czyli Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Jakuba Wejhera z Wejherowa. Uczniowie najpierw rywalizowali w części teoretycznej, w której musieli wykazać się znajomością faktów z życia Jakuba Wejhera i jego rodziny oraz historii naszego regionu.

W drugiej części turnieju zawodnicy wzięli udział w ośmiu konkurencjach sprawnościowych.
Powódź
Najbardziej emocjonująca konkurencja turnieju. Zadaniem zawodników było napełnić dwumetrową rurę PCV wodą, tak aby piłeczki do tenisa stołowego znajdujące się na dnie wypłynęły górą. Nic trudnego - tyle że rura była przedziurawiona w kilkunastu miejscach. Zawodnicy musieli je zatykać, czym się dało, więc wyszli z tej konkurencji zupełnie przemoczeni.

Tor przeszkód
Uczniowie musieli pokonać tor przeszkód, niosąc na tacy kubek wody. Nie wolno było uronić ani kropelki.
XVI Turniej Jakub Wejher i Powiat Wejherowski XVI Turniej Jakub Wejher i Powiat Wejherowski XVI Turniej Jakub Wejher i Powiat Wejherowski XVI Turniej Jakub Wejher i Powiat Wejherowski

Przeprawa na oponach
Zawodnicy mieli za zadanie przeprawić się na drugą stronę boiska przy pomocy czterech opon, nie dotykając stopami ziemi.

Piłowanie belki
W tej konkurencji trzeba było jak najszybciej upiłować dwa medaliony (czyli dwa plastry) z drewnianej belki.
XVII Turniej Jakuba Wejhera i Powiat Wejherowski XVII Turniej Jakuba Wejhera i Powiat Wejherowski XVII Turniej Jakuba Wejhera i Powiat Wejherowski XVII Turniej Jakuba Wejhera i Powiat Wejherowski

Bieg w zbroi
Uczestnicy turnieju musieli jak najszybciej przywdziać „zbroję” po czym przekozłować piłkę slalomem między słupkami i przekazać zbroję następnemu zawodnikowi.

Łowienie ryb
Zadanie polegało na wyłowieniu jak największej ilości ryb z jeziora za pomocą dłuuuuugich wędek.

Nosze
Konkurencja polegała na przeniesieniu na noszach jak największej ilości piłek lekarskich w ciągu dwóch minut.

Zbieranie piłeczek
W tym zadaniu liczyła się zręczność. Zawodnicy za pomocą rękawic bokserskich mieli przenieść jak najwięcej piłek do tenisa stołowego i ziemnego.

Na koniec wszyscy uczestnicy wzięli udział w konkurencji plastycznej. W tym roku było to wykonanie nakrycia głowy z czasów Jakuba Wejhera.

Po ciężkich zmaganiach okazało się, że I miejsce w Turnieju zdobyła drużyna ZSP z Redy w składzie Weronika Klebba, Aleksandra Srok, Przemysław Darżnik, Kamil Masacz. Na drugim miejscu uplasowała się drużyna ZSP nr 4 z Wejherowa w składzie: Liwia Szczepańska, Karolina Pardo, Klaudia Bołdyga, Samanta Szary. Trzecie miejsce zajęła drużyna I LO z Wejherowa w składzie Anna Bonk, Natalia Brunat, Paweł Naczk, Jakub Łosiński.
W części teoretycznej indywidualnie najlepsza okazała się Anna Bonk z I LO w Wejherowie, druga była Liwia Szczepańska z ZSP nr 4 w Wejherowie, a trzecie miejsce zdobyła Agata Bieszke z ZSP nr 2 w Wejherowie.