W tegorocznym finale 44 Konkursu Recytatorskiego Literatury Kaszubskiej Rodno Mowa, który odbył się w Chmielnie, do rywalizacji przystąpiło 51 recytatorów z całych Kaszub. Uczestnicy zmagań na słowa rywalizowali w sześciu kategoriach wiekowych. Przesłuchania recytatorów odbyły się w sobotę, w niedzielę ogłoszono wyniki. Galę wręczenia nagród poprzedziła msza św. z kaszubską liturgią słowa w chmieleńskim kościele.
Występy recytatorów oceniało jury w składzie prof. Edward Breza, ks. Sławomir Drzeżdżon, dr Hanna Makurat, Bożena Ugowska i Tomasz Fopke. Komisja pod uwagę brała m.in. dobór repertuaru, interpretację utworów, kulturę słowa i ogólny wyraz artystyczny prezentacji.
Miło nam poinformować, że III miejsce w kategorii szkół ponadgimnazjalnych zajęła Beata Riegel z klasy 2eLO. Gratulujemy
Info: http://kartuzy.naszemiasto.pl

556b634c174be_gd (69 kB) 556b63535982e_gd (66 kB)
Zdjęcia: http://kartuzy.naszemiasto.pl