Po raz jedenasty gościliśmy drużyny gimnazjów z powiatu wejherowskiego na konkursie matematyczno-geograficznym „Z Pitagorasem przez kontynenty”, który odbył się 10 czerwca 2015 r. Formuła konkursu - z lekkim przymrużeniem oka i z haczykiem - ma wiernych fanów i nowych zwolenników. W czasie tegorocznej edycji, poza bardzo dużą wiedzą, uczniowie gimnazjów musieli wykazać się znajomością czytania mapy, umiejętnością tworzenia strategii, wielką sprawnością rachunkową, znakomitą pamięcią … a także refleksem i poczuciem humoru. Uczestnicy bardzo dobrze radzili sobie z wyzwaniami, wspierani przez publiczność, która - co stwierdzamy z prawdziwą satysfakcją - zaangażowała się w wykonywanie zadań niemal tak samo, jak zawodnicy.
Pierwsze miejsce zajęli uczniowie Samorządowego Gimnazjum w Bolszewie: Małgorzata Borowiec, Natalia Wasilke, Michał Wojdylak. Drugie miejsce zajęła drużyna z Gimnazjum w Strzepczu w składzie: Paulina Lange, Weronika Baranowska, Beata Darznik. Na podium znalazł się także zespół z Gimnazjum w Strzebielinie: Karina Kołodziejska, Daniel Kuśpiel, Filip Woźniak. Gratulujemy!
Nad prawidłowym przebiegiem konkursu, zachowaniem zasad fair-play i rzetelnym ocenieniem przedstawionych rozwiązań czuwało jury, a nad sprawnym przebiegiem konkursu i dobrą atmosferą wśród publiczności uczniowie klas Im LO i IIIa T, którym bardzo dziękujemy za pomoc.
Zapraszamy na kolejne wyprawy „Z Pitagorasem przez kontynenty”!