Historia zakręciło koło i po piętnastu latach zaczyna się w naszej szkole od nowa. Uchwałą Rady Powiatu z 16 grudnia 1999 r. zlikwidowano warsztaty szkolne przy Zespole Szkół Ponadgimnazjlanych nr 4 im. Jakuba Wejhera w Wejherowie (ówczesna nazwa Zespół Szkół Samochodowych). W środę, 17 czerwca 2015 r., Starostwo Powiatowe w Wejherowie otworzyło w naszej szkole pracownię diagnostyki samochodowej z trzema stanowiskami podnośnikowymi oraz kanałem z kompletną linią diagnostyczną.
Na uroczystość przybyli: Gabriela Lisius - Starosta Wejherowski, Wojciech Rybakowski - Etatowy Członek Zarządu, członkowie Komisji Edukacji i Rady Powiatu, Adam Krawiec - Dyrektor Departamentu Edukacji i Sportu Urzędu Marszałkowskiego w Gdańsku, Marek Nowicki - Starszy Wizytatora Kuratorium Oświaty, Jan Domański - były Wicestarosta, inicjator budowy tej pracowni, dyrektorzy szkół ponadgimnazjalnych naszego powiatu, przedstawiciele Rady Rodziców, właściciele współpracujących ze szkołą zakładów pracy (Auto-Mobil, Auto-Brudniewicz oraz Bormax), a także uczniowie naszej szkoły.
Po uroczystych przemówieniach przedstawiających obecny i przyszły rozwój szkolnictwa zawodowego oraz podziękowaniach za powstanie tej pracowni, pani Dyrektor Anna Wilk, pani Starosta Gabriela Lisius oraz przedstawiciel młodzieży szkolnej, dokonali przecięcia wstęgi. Następnie odbył się jedyny w swoim rodzaju koncert (na czym się dało) uczniów naszej szkoły pod "dyktando" Macieja Mijewskiego, a także występ taneczny uczennic z pierwszej klasy biologiczno-sportowej. Na koniec części artystycznej została przedstawiona w dużym skrócie (w postaci prezentacji) budowa pracowni, zakończona naszymi marzeniami związanymi z budową nowej, pełnowymiarowej, hali sportowej.

Otwarcie pracowni diagnostyki Otwarcie pracowni diagnostyki Otwarcie pracowni diagnostyki Otwarcie pracowni diagnostyki Otwarcie pracowni diagnostyki Otwarcie pracowni diagnostyki Otwarcie pracowni diagnostyki Otwarcie pracowni diagnostyki Otwarcie pracowni diagnostyki Otwarcie pracowni diagnostyki Otwarcie pracowni diagnostyki Otwarcie pracowni diagnostyki Otwarcie pracowni diagnostyki Otwarcie pracowni diagnostyki Otwarcie pracowni diagnostyki. Otwarcie pracowni diagnostyki Otwarcie pracowni diagnostyki Otwarcie pracowni diagnostyki Otwarcie pracowni diagnostyki Otwarcie pracowni diagnostyki Otwarcie pracowni diagnostyki Otwarcie pracowni diagnostyki Otwarcie pracowni diagnostyki Otwarcie pracowni diagnostyki Otwarcie pracowni diagnostyki otwarcie_26 (76 kB)