Wykład „O zwierzętach, które nie chcą się odczepić….”

Aktywni w WCK
Aktywni w WCK 19 czerwca br. nasza szkoła gościła parazytologa (specjalistę od pasożytów) - prof. Joannę Izdebską z Katedry Zoologii Bezkręgowców i Parazytologii Wydziału Biologii Uniwersytetu Gdańskiego. Wykładu „O zwierzętach, które nie chcą się odczepić, czyli o niezwykłych adaptacjach stawonogów pasożytniczych do życia w różnych warunkach środowiska” z ogromnym zainteresowaniem wysłuchała klasa 2b LO. Stawonogi pasożytnicze dość powszechnie zasiedlają powłoki ciała i narządy wewnętrzne różnych grup bezkręgowców i kręgowców, w tym człowieka. Wykazują przy tym niezwykłe przystosowania do życia w ekosystemach, którymi są ciała żywicieli. Zamieszkują np. pióra ptaków, błony lotne nietoperzy, czy przewody nosowe i sierść ssaków morskich, co prowadzi do nieprawdopodobnej specjalizacji.
Są pasożyty, jak choćby worecznice, które sterylizują i feminizują zaatakowanego kraba, by dbał on o worek lęgowy pasożyta, jak o własne jaja. Istnieje też pasożyt (Cymothea exigua) niszczący język ryby, który ostatecznie funkcjonalnie zastępuje. Brrr, prawdziwy horror! Ale niezwykle ciekawy!

Wykład „O zwierzętach...