W dniach 11-12 lipca nasza szkoła była współorganizatorem ultramaratonu. Pierwsi zawodnicy zaczęli zjeżdżać do naszej szkoły już w sobotę o ósmej rano, aby odebrać pakiety startowe i odpocząć przed długim biegiem. Tego samego dnia po południu na dużej sali gimnastycznej odbył się 2-godzinny pokaz filmów z biegów ultra, którego bohaterami byli najlepsi ultramaratończycy na świecie. O 20:00 odbyła się odprawa dla uczestników biegu. Organizator informował uczestników o obowiązkowym wyposażeniu, które każdy biegacz powinien mieć przy sobie np. (naładowany telefon, folia NRC, 1 litr pojemnika na wodę), opowiedział również o trudnościach na trasie, punktach kontrolnych i żywieniowych. Następnego dnia o 3:30 rano nastąpił odjazd autokarem ultramaratończyków na start, który był zlokalizowany w Gdańsku.
Kilka słów o samym biegu. TriCity Trail to bieg górski, którego trasa prowadzi ścieżkami Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego, na trasie z Gdańska do Wejherowa. Dystans długiej trasy to nieco ponad 80 km. Przewyższenia wynoszą + 1730/-1830. Limit czasu to 13 godzin. O 5:00 zawodnicy ruszyli w trasę. Po drodze mieli cztery punkty kontrolne, na których musieli się zjawić w określonym czasie. Spóźnienie się na którykolwiek z tych punktów było jednoznaczne z zdjęciem z trasy (chodzi o bezpieczeństwo zawodników). W wyznaczonym limicie na metę biegu dotarły 73 osoby (z 82).
Pierwszym na linii mety był zawodnik Dream Run - Artur Jabłoński (zwycięzca m.in. Supermaratonu Gór Stołowych, który odbył się tydzień wcześniej), z czasem 7:58:54. Drugie miejsce zajął Norbert Promirski (Wrocław) - 8:19:38, a trzecie - Roman Elwart (Puck) - 8:30:05.W rywalizacji kobiet najlepszą okazała się Marta Barcewicz (Olsztyn) - 10:41:36. Drugie miejsce wywalczyła Beata Kalinka (Gdańsk) - 11:08:38, a trzecie - Renata Kondratiuk (Gdańsk) - 11:12:01.

Biegiem towarzyszącym trasie długiej był TriCity Trail Półmaraton. Rozegrany na pętli w okolicy Wejherowa bieg przyciągnął 335 osób. Start do biegu nastąpił z Parku Majkowskiego, po przebiegnięciu 2 km asfaltem zawodnicy wbiegli do lasu na czarny szlak zagórskiej strugi, w okolicy Gniewowa uczestnicy biegu zmienili szlak na czerwony i przez Młynki wrócili, aby zameldować się na mecie zlokalizowanej przy amfiteatrze. W biegu półmaratońskim podium zdominowali zawodnicy amatorskiej grupy biegowej z Wejherowa Maja Team. Wśród mężczyzn pierwsze miejsce zajął Michał Rolbiecki. W kobietach wygrała Joanna Dobrowolska, a drugie miejsce zajęła nasza nauczycielka Monika Rolbiecka. W centrum zawodów odbyły się również biegi dla dzieci i młodzieży. W organizacji imprezy poza nauczycielami Samochodówki brali udział również uczniowie, którzy w roli wolontariuszy pomagali uczestnikom biegu Ultra i Półmaratonu. Byli oni rozmieszczenie na 80 km trasie biegu na punktach żywieniowych i kontrolnych. Dla naszej młodzieży było to nowe wyzwanie i przygoda. Niektórzy z nich wstali o 3 rano, aby zameldować się w Centrum Zawodów.

wce Tricity Trail w Samochodówce Tricity Trail w Samochodówce Tricity Trail w Samochodówce

WIĘCEJ ZDJĘĆ Z PÓŁMARATONU

Cieszy fakt, że nasza młodzież również w wakacje chętnie bierze udział w organizacji imprez sportowych w roli wolontariuszy. Podziękowania należą się Agacie Okroy, Katarzynie Grubba, Marcie Topp, Luizie Kass, Dagmarze Kielińskiej (3b LO), Magdalenie Drawc, Kamili Bużan (2h LO), Marcinowi Kołodziejskiemu (2az) oraz Amadeuszowi Brzezińskiemu (2FT). Zapraszam do obejrzenie obszernej galerii i do wzięcia udziału w tej imprezie w roli zawodnika czy wolontariusza za rok.