We wtorek odbyło się w naszej szkole spotkanie z młodzieżą w ramach Wejherowskiego Budżetu Obywatelskiego. Uczestniczył w nim prezydent Wejherowa Krzysztof Hildebrandt i skarbnik miasta Arkadiusz Kraszkiewicz, których w progach naszej szkoły przywitała pani dyrektor Anna Wilk. Przypomnijmy, że wejherowianie po raz drugi mogą bezpośrednio zadecydować o wydatkowaniu miejskich pieniędzy w ramach Budżetu Obywatelskiego. Wartość pojedynczego zgłoszonego projektu inwestycyjnego nie może przekroczyć kwoty 200 tys. zł. W tym roku każdy głosujący będzie mógł oddać dwa głosy – osobno jeden na projekt inwestycyjny i jeden na projekt nieinwestycyjny. Termin składania projektów mija 18 lutego. Każda osoba, która ukończyła 16 lat i jest mieszkańcem Wejherowa może złożyć taki projekt.
- Jest to niepowtarzalna okazja do skorzystania z pieniędzy miejskich i wykonania własnych pomysłów – mówił Krzysztof Hildebrandt. – Oczywiście każdy wnioskodawca musi jeszcze przekonać do swojego pomysłu innych mieszkańców, gdyż tylko wtedy zagwarantuje sukces swojemu projektowi. .
- Bez względu na to czy w głowach naszych uczniów powstaną jakieś projekty, bardzo istotne jest to, aby mieli świadomość, że mogą przyczynić się do tego, jak wygląda ich życie i najbliższe otoczenie, i że od nich samych też wiele zależy, choćby nawet przez aktywny udział w głosowaniu – powiedziała dyrektor Anna Wilk .
Młodzież z zainteresowaniem wysłuchała informacji o ubiegłorocznych inwestycjach oraz zasadach pisania wniosków. Hasłem filmowym tegorocznego "Budżetu Obywatelskiego"", którym postanowiono zachęcić młodzież do składania wniosków jest (jakże teraz na czasie): Lord Vader złożył swój już projekt do budżetu obywatelskiego... a Ty?.

Budżet Obywatelski Budżet Obywatelski Budżet Obywatelski Budżet Obywatelski Budżet Obywatelski Budżet Obywatelski