W Filharmonii Bałtyckiej, w Gdańsku dnia 9 lutego 2016 roku odbyła się uroczysta gala stypendialna, w ramach projektu „Pomorski program pomocy stypendialnej 2015/2016”. Jest to już dziewiąta edycja projektu unijnego, w której wyróżniono 400 zdolnych uczniów z województwa pomorskiego. Z naszej szkoły zakwalifikowała się uczennica klasy pierwszej FT – Klaudia Schroeder, która wraz z opiekunem wzięła udział w uroczystym wręczeniu stypendiów przez Marszałka Województwa Pomorskiego – Mieczysława Struka. W tegorocznym, unijnym programie szczególną uwagę zwrócono na zdolne dzieci, które realizują swoje pasje z dala od dużych ośrodków kulturowo – społecznych, a zwłaszcza wsparto uzdolnioną młodzież z gmin oddalonych od aglomeracji miejskich.
Mieczysław Struk w swym przemówieniu szczególnie podziękował rodzicom zdolnych dzieci oraz dyrektorom szkół i opiekunom, za złożone wnioski. Przemówienie marszałka poprzedził występ tancerzy z Gdańskiej Ogólnokształcącej Szkoły Baletowej pod przewodnictwem Alicji Krawiec. Miłym zaskoczeniem dla naszej uczennicy był list gratulacyjny oraz upominek wręczony osobiście przez Wójta Gminy Linia, panią Bogusławę Engelbrecht.