„Kochajcie Ojczystą ziemię (…). Wyrośnijcie na ludzi honoru,
zawsze wierni uznanym przez Siebie najwyższym wartościom”
W. Pilecki

Już po raz szósty 1 marca obchodziliśmy w szkole Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych. Jego ideą jest upamiętnienie ludzi, działających w antykomunistycznym podziemiu.
W Wejherowie obchody rozpoczęły się od odsłonięcia tablicy „Żołnierzy Wyklętych” na rondzie u zbiegu ulic Krasińskiego, Derdowskiego i Nadrzecznej. Następnie Włodarze Miasta i zaproszeni Goście przeszli do kościoła pw. Chrystusa Króla i Bł. Alicji Kotowskiej, gdzie odbył się recital słowno-muzyczny grupy Pro-Bono. Przed uroczystą mszą Ks. Daniel Nowak wprowadził do kościoła sztandary Wojska Polskiego oraz szkół powiatu wejherowskiego. Prałat podkreślał, że powinniśmy „nauczyć się rozumieć obchody Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych i czcić je z należytymi honorami”. Po nabożeństwie złożono hołd Żołnierzom Niezłomnym przy Pomniku ofiar walk i męczeństwa zniewolonej Ojczyzny w latach 1939-1989, gdzie min. młodzież Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 zapaliła znicze.
Obchody dzisiejszego święta a także inne patriotyczne rocznice i wspomnienia o przeszłości podkreślają, że Polacy pamiętają o tych, którzy walczyli o wolną i suwerenną ojczyznę.

Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych
Źrodło: http://wejherowo.naszemiasto.pl