W piątek, 4 marca w Trójmiejskim Parku Krajobrazowym na trasie Reda–Gniewowo odbył się pierwszy bieg przełajowy ku czci „Żołnierzy Wyklętych”. Na odprawie stawiło się sześć szkół z powiatu wejherowskiego, wśród nich reprezentanci Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Jakuba Wejhera w Wejherowie.
Z każdej szkoły startowało 10 uczestników, pięcioro dziewcząt i pięcioro chłopców. Klasyfikacja indywidualna odbywała się osobno w kategoriach dziewcząt oraz chłopców. Dodatkowo organizator przewidział kategorię drużynową, na której wynik składały się miejsca miejsca obu płci z danej szkoły. Trasa biegu ustalona na odległość 1963 metrów nawiązana została do roku śmierci Józefa Franczaka – uznanego za ostatniego „żołnierza wyklętego”.
Nasi reprezentanci dawno nie ścigali się na typowo przełajowej trasie, która była trudna i wymagała od wszystkich uczestników odwagi, wytrzymałości oraz determinacji. Pierwsze wystartowały dziewczyny, pokonując od razu mocny podbieg. Zaraz na nimi pobiegli chłopcy. Walcząc o zachowanie równowagi w błocie i na śliskiej trawie. Dalej nie było dużo łatwiej. Po przebiegnięciu mniejszej pętli ukazała się ich oczom kolejna potężna górka. Z zaciśniętymi zębami, pokonali piekący ból mięśni ud i dalej przyspieszali,aby zając doskonałe lokaty, które przedstawiamy poniżej.
Pragniemy wyróżnić Martę Topp, która dobiegła jako pierwsza z czasem 8 minut i 34 sekund, z ponad minutową przewagą nad rywalkami oraz Marcina Kołodziejskiego, który wykazał się niezłomnym hartem ducha i walką do ostatnich metrów, zajmując ostatecznie drugie miejsce.
Zarówno dziewczyny jak i chłopacy spisali się wzorowo - gdyby niedyspozycja zdrowotna nieobecnego piątego naszego zawodnika - z dużą przewagą pokonalibyśmy w klasyfikacji drużynowej wszystkie szkoły! Mimo to, jako drużyna, zajęliśmy drugie miejsce na podium i z dobrym nastawieniem szykujemy się do Powiatowej Licealiady w Indywidualnych Biegach Przełajowych.
:
Wyniki. Klasyfikacja indywidualna. Dziewczyny.
Imię i Nazwisko
Marta Topp
1 miejsce 40 punktów
Katarzyna Grubba
3 miejsce 38 punktów
Joanna Popiołek
4 miejsce 37 punktów
Monika Marczykowska
7 miejsce 34 punktów
Oktawia Lewicka
14 miejsce 27 punktów
:
Wyniki. Klasyfikacja indywidualna. Chłopcy.
Imię i Nazwisko
Marcin Kołodziejski