W tym roku po raz pierwszy nasza szkoła wystartowała w eliminacjach do Turnieju Maszyn Wodnych. Turniej Maszyn Wodnych polega na zbudowaniu (zgodnie z regulaminem, rysunkiem technicznym) modelu turbiny przetwarzającej energię kinetyczną i potencjalną wody na energię mechaniczną. Turniej odbywa się w dwóch kategoriach: MOC - podniesienie masy 2,5 kg na wysokość 4 metrów w jak najkrótszym czasie oraz WYDAJNOŚĆ - wykonanie pracy podnoszenia masy 2,5 kg na wysokość 4 metrów, zużywając jak najmniej wody. Nasi uczniowie z klas technikalnych Bartek Maciszka, Szymon Groth i Michał Elwart, przy technicznej pomocy nauczycieli zawodu, zbudowali maszynę wodną.
W eliminacjach w Gdańsku wzięły udział 84 drużyny ze szkół ponadgimnazjalnych i gimnazjalnych z naszego regionu. W konkurencji "moc", w której wzięliśmy udział, przecierając szlaki przyszłym następcą "Konstruktorów Wejhera" zajęliśmy miejsce w środku stawki.
Dziękujemy chłopakom za duże zaangażowanie i liczymy, że w przyszłym roku będzie lepiej. Krótkie filmiki i zdjęcia z przygotowań oraz samego konkursu można obejrzeć poniżej.

foto_01 (76 kB) foto_05 (67 kB) foto_03 (106 kB) plakat_01 (168 kB)