11 marca 2016 r. odbył się w naszej szkole finał konkursu języka niemieckiego dla gimnazjalistów „Profi in Deutsch”. W dzisiejszych potyczkach językowych wzięło udział dziesięcioro, wyłonionych na podstawie testu leksykalno-gramatycznego, uczniów z gimnazjów mieszczących się na terenie od Rumi do Władysławowa. Na specjalne zaproszenie przybyli:
:
Gimnazjum nr 1 Wejherowo Marlena Kreft
Izabela Dampc
Zespół Szkół nr 1 Reda Anna Kuryło

Konkurs „Profi in Deutsch” odbył się w tym roku po raz trzeci i cieszy się coraz większym uznaniem wśród nauczycieli i uczniów. W tegorocznej edycji wzięło udział aż 63 uczniów. Celem potyczek językowych jest nie tylko zainteresowanie gimnazjalistów językiem niemieckim i wskazanie na zasadność uczenia się języków obcych w dobie XXI wieku, ale także pielęgnowanie współpracy między nauczycielami języka niemieckiego, mającej na celu jeszcze lepsze kształcenie młodego pokolenia. Tegoroczny finał otworzył krótki występ Julii Bargańskiej (IIe LO) oraz Pawła Semrau (III fT). Następnie swoje słowa do gimnazjalistów skierowała Dyrektor Szkoły Anna Wilk, która przewodniczyła jury. Finaliści mieli także okazję zobaczyć prezentację multimedialną opisującą profil lingwistyczny naszej szkoły. Następnie przystąpiono do zaciętej rozgrywki językowej, która składała się z dwóch rund. Prowadząca Angelika Kąkol (IIe LO) ze stoickim spokojem i zaangażowaniem zadawała uczniom kolejne pytania sprawdzające nie tylko znajomość języka, ale także podstawową wiedzę z zakresu znajomości państw niemieckojęzycznych. .
Po niezwykle zaciętej rozgrywce i prawie 130 pytaniach ostatecznie zwyciężył Sebastian Dominik z Zespołu Szkół nr 1 Władysławowie, przed Natalią Kwidzińską z Gimnazjum Publicznego w Luzinie i Agatą Maliszewską z Samorządowego Gimnazjum w Bolszewie. Po krótkiej przerwie na słodki poczęstunek przygotowany przez uczennice klasy IIe LO nadszedł długo wyczekiwany moment rozdania nagród, przekazania gratulacji i podziękowań. Nagrody książkowe dla wszystkich finalistów zostały zakupione dzięki wsparciu Starostwa Powiatowego oraz patrona klasy euro – szkoły językowej Interverbum.
Mamy nadzieję, że goszczący u nas gimnazjaliści nie tylko miło spędzili czas, ale także przekonali się, że warto kontynuować naukę w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 4 im. Jakuba Wejhera. Organizator konkursu pragnie podziękować uczniom klasy IIIe LO (Martyna Ryta, Natalia Baranowska, Agnieszka Mikołajczyk), IIe LO (Oliwia Motyka, Malwina Okrój, Paulina Stenka, Julia Negowska, Angelika Kąkol, Anna Borska, Igor Wieżel, Sebastian Arendt, Olaf Wasielke, Wandtke Szymon, Miotke Dominika, Kozłowska Adrianna), Ie LO (Aleksandra Lubecka, Julia Gogół, Sandra Jagielska, Marta Motyka, Paulina Pawłowska, Natalia Ciska, Monika Witzon) oraz IV aT (Paweł Litwin, Kuba Mendykowski) za zaangażowanie w organizację konkursu.