Dzisiaj zakończyły się dwa dni zmagań siatkarskich w wykonaniu żeńskim. W finałach Mistrzostw Powiatu w Piłki Siatkowej, na hali sportowej przy ulicy Starowiejskiej w Rumi rywalizowało sześć drużyn.
Z każdej grupy eliminacyjnej prawo do gry w finale miały dwie pierwsze drużyny. Spotkania rozegrane zostały systemem każdy z każdym z zaliczeniem meczu z grupy. W sumie rozegrano dwanaście spotkań, w tym cztery z uczestnictwem naszej reprezentacji. Pierwszego dnia zmagań od razu wrzucono nasze dziewczyny na głęboką wodę, ponieważ walczyły przeciwko najlepszym drużynom z pozostałych grup eliminacyjnych tzn. z ZSP nr 1 w Wejherowie oraz z ZSO II LO Rumia.
W obu tych meczach zabrakło naszym siatkarkom wiary w to, że marzenia są w zasięgu ręki tylko trzeba mieć odwagę, by po nie sięgnąć. Dziewczyny walczyły dzielnie, zdzierając sobie kolana przy obronnych akcjach oraz gardła przy wokalnym dopingu. Poniedziałek, 14 marca, nie należał do szczęśliwych ale na pewno przełomowych.
We wtorek rano było od razu widać, że dziewczyny nie zamierzają się poddawać i będą walczyły do końca. Pierwszy mecz z ZSP nr 2 w Wejherowie okazał się decydujący, mimo prowadzenia „elektryka” w pierwszym secie „samochodówka” odzyskała prowadzenie głównie dzięki lepszemu przygotowaniu technicznemu i skuteczności w zagrywce. Od tego momentu nic już nie było w stanie zatrzymać drużyny ZSP nr 4 w Wejherowie. Wynik 2:0 w spotkaniu z ZSP nr 2 oraz ZSP nr 3 w Wejherowie zapewnił siatkarkom pewne czwarte miejsce. Dziękujemy tym zawodniczkom, które w tym roku zdają maturę i opuszczają mury szkoły. Niech będą motywacją dla godnych następczyń.
Trzeba zaznaczyć, że jesteśmy świadkami rozwijającej się w dobrym kierunku, rywalizacji szkół w piłce siatkowej dziewcząt. Wyrównana gra wielu drużyn powiatu wejherowskiego oraz sam mecz finałowy udowadniają, że wygrywa ten, który walczy do końca.

Wyniki finału
Drużyna
1 2 3 4 5 6 Sety Punkty Miejsce
1. ZSO II LO Rumia
x 2:0 1:2 2:0 2:0 2:0 9:2 9 II
2. ZSP nr 1 Wejherowo
0:2 x 0:2 2:1 2:0 2:0 6:5 7 III
3. ZSP nr 1 Rumia
2:1 2:0 x 2:0 2:0 2:0 10:1 10 I
4. ZSP nr 3 Wejherowo
0:2 1:2 0:2 x 1:2 0:2 2:10 0 VI
5. ZSP nr 2 Wejherowo
0:2 0:2 0:2 2:1 x 0:2 2:9 2 V
6. ZSP nr 4 Wejherowo
0:2 0:2 0:2 2:0 2:0 x 4:6 4 IV

siatka_dziewczat_20 (121 kB) Naszą szkołę reprezentowały od lewej góra: Karolina Hinz, Oktawia Lewicka, Kinga Styn, Laura Lademann, Paulina Juszczak
oraz od lewej dół: Dominika Żak, Klaudia Szymańska, Agata Okroy (kapitan), Agata Miszkiel oraz Milena Wrosz.

Fotorelacja - dzień pierwszy:

Fotorelacja - dzień drugi: