Aktywni w WCK
18 marca 2016 r. uczniowie klas 1b LO i 3b LO wysłuchali wykładu dr Julity Miansiewicz z katedry Taksonomii Roślin i Ochrony Przyrody Wydziału Biologii Uniwersytetu Gdańskiego pt. „Jak genetyka pomaga ratować zagrożone gatunki”. Wykład stanowił kolejną odsłonę programu „Zaproś naukowca do szkoły”, którego celem jest promowanie wiedzy biologicznej, również wśród uczniów naszej szkoły. Dr Minasiewicz w niezwykle przystępny i ciekawy sposób przedstawiła przykłady zastosowania zdobyczy genetyki w ochronie zagrożonych gatunków roślin i zwierząt.
Słuchacze dowiedzieli się, że techniki inżynierii genetycznej pomagają np. odróżniać gatunki zagrożone od niezagrożonych, płeć osobników, określać dietę drapieżników, diagnozować przyczyny zagrożeń oraz minimalizować ryzyko wymierania gatunków. Te wszystkie działania służące ochronie bioróżnorodności są szczególnie ważne, bowiem szacuje się, że co roku wymiera od 5 do 500 tysięcy gatunków (!). Takiego tempa wymierania gatunków historia życia na Ziemi nigdy dotąd nie odnotowała…

wykład wykład wykład