Wyróżnienie dla Aleksandry Łasińskiej i Pawła Semraua
oraz rekomendacja do wojewódzkiego etapu 61. Ogólnopolskiego Konkursu Recytatorskiego

Sztuka żywego słowa jest trudna i wyjątkowa… Stawia przed recytującym zadania rozpięte na dwóch skrzydłach: odtworzenie napisanego utworu oraz stworzenie indywidualnej kreacji artystycznej. Lot możliwy jest tylko wtedy, gdy oba skrzydła będą równie silne i piękne… – mawiał wybitny polski aktor Zbigniew Zapasiewicz. O słuszności tych słów przekonują się co roku uczestnicy Ogólnopolskiego Konkursu Recytatorskiego.
W roku 2016 już po raz 61. w całej Polsce odbywają się rejonowe eliminacje Ogólnopolskiego Konkursu Recytatorskiego. Kolejny raz jury stanęło przed trudnym zadaniem oceny miłośników poezji i muzyki, którzy zmagają się z żywym słowem. W WCK dnia 30 marca br. do konkursu na szczeblu rejonowym stanęli nasi uczniowie: Paulina Erdmann i Magdalena Formella z klasy IIh LO, Katarzyna Fusowska z klasy Ih LO w kategorii recytacja oraz Izabela Baranowska z klasy Ih LO, Aleksandra Łasińska z klasy IIIh LO, Paweł Semarau z klasy IIIa FT w kategorii poezja śpiewana.
Jest nam niezwykle miło ogłosić, że wyróżnienie w etapie rejonowym 61. OKR zdobyła Aleksandra Łasińska, której na gitarze akompaniował Paweł Semrau. Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia na etapie wojewódzkim. Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział, wierząc w Ich przyszłe sukcesy.