Dnia 31 marca 2016 r. żeńska drużyna koszykarek Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Jakuba Wejhera w Wejherowie rozegrała trzy spotkania w swojej grupie systemem „każdy z każdym” i wszystkie zakończyła zwycięstwem. Przeciwnikami byli: ZSP 3 Wejherowo - gospodarz turnieju, ZSP z Redy oraz ZSO II LO z Wejherowa. Równolegle w ZSP nr 1 w Rumi grały pozostałe drużyny tym samym systemem. Celem był awans do finału powiatu wejherowskiego szkół ponadgimnazjalnych, który odbędzie się 4 kwietnia. W finale będą mogły zagrać dwa najlepsze zespoły z każdej grupy.
Początkowo zawodniczki grały ostrożnie, a piłka „nie chciała” wpaść do kosza. Jednak dziewczęta nie traciły woli walki i wierzyły w to, że jeśli mądrze i skutecznie zagrają, mogą wygrać spotkanie. W czasie przysługujących przerw w grze, zespół mógł „złapać oddech” oraz z pewnością otrzymał cenne wskazówki co do słabych, ale także mocnych jego stron. Widać było, że skuteczność w grze się poprawiła. Uczennice "samochodówki" prezentowały podania w ataku pozycyjnym, szybkim, rzucały z bliska i z dystansu, przechwytywały piłki, zdobywając punkt za punktem. Dzięki dobrej grze w obronie i przewidywaniu zamierzeń rywala nie dopuściły do przewagi punktowej po jego stronie.
Na boisku świetnie się spisała Sandra Joskowska z kl. 3p LO w roli rozgrywającej i celnie rzucającej, najwięcej punktów zdobyła Dominika Żak z kl.2b LO, której asystowały Agata Okroy kl. 3b LO i Laura Lademann kl. 1b LO, a jako center zagrały Aleksandra Potrykus kl.3p LO zamiennie z Karoliną Lesner z kl.1 p LO. Ponadto dzielnie grały Paulina Juszczak kl. 1b LO, Aleksandra Wróblewska kl. 2p LO oraz Ewelina Semak kl. 2e LO.
Wyniki eliminacji naszej grupy
Drużyna
1 2 3 4 Punkty Miejsce
1. ZSP nr 4 Wejherowo
x 36:24 32:14 45:19 6 I
2. ZSP nr 3 Wejherowo
24:36 x 20:34 42:18 2 III
3. ZSP Reda
14:32 34:20 x 50:30 4 II
4. ZSP II LO Wejherowo
19:45 18:42 30:50 x 0 IV

Czy wystarczy to, co zawodniczki już potrafią, aby ten dotąd niezdobyty złoty krążek zawisł im na szyi? Jakie okażą się rywalki w walce o tytuł Mistrza Powiatu Wejherowskiego? Samochodówka zagra finał z ZSP nr 1 z Rumi znanym jako UKS Viking oraz z ZSP nr 1 z Wejherowa. Może to reprezentantkom "samochodówki" w Wejherowie uda się wygrać i pojechać na zawody rangi wojewódzkiej do Gdyni - tego dowiemy się w poniedziałek.