logo
1 kwietnia 2016 r. uczennice klasy 1b LO uczestniczyły w zajęciach terenowych Stacji Badania Wędrówek Ptaków w Kuźnicy na Helu. Migracje ptaków to jeden z najwspanialszych fenomenów natury. Co roku od 55 lat, Akcja Bałtycka towarzyszy ptakom przelatującym przez polskie wybrzeże, obrączkując je, mierząc oraz badając ich kondycję i orientację w przestrzeni. Przez jeden dzień uczennice naszej szkoły mogły przyglądać się i uczestniczyć w pracach ornitologów. Mieli nieczęstą okazję zobaczyć sowę uszatkę, trzymać w dłoniach najmniejszego ptaka w Europie – mysikrólika, rozpoznawać płeć kosa oraz uwalniać z siatek ornitologicznych rudzika i sikorę bogatkę.
Po zadaniach czysto fizycznych przyszedł również czas na prezentację o ptakach migrujących oraz analizę danych statystycznych w praktyce (poprzez rozwiązywanie kart pracy) i …. wreszcie ognisko. Z Kuźnicy szkolna grupa „młodych badaczy” wracała zmarznięta, ale pełna nowych doświadczeń i niecodziennych wrażeń.

ptaki_01 (137 kB) ptaki_02 (137 kB) ptaki_03 (137 kB) ptaki_04 (137 kB) ptaki_05 (137 kB) ptaki_06 (137 kB) ptaki_07 (137 kB)