W tym roku ponownie w sile dwóch autokarów (w liczbie 90 uczniów z klas zawodowych, technikum, liceum oraz pierwszy raz grupa dziewcząt z fototechnika, wraz z opiekunami) nasza szkoła wybrała się na Targi Motor Show - Poznań 2016. O godzinie 4.15 zbiórka przed szkołą - sprawdzenie obecności. Pierwszy raz od wznowienia wycieczek na targi (już cztery lata) nikt się nie spóźnił. Ale dalej nie było już tak różowo.
Droga do samego Poznania minęła dość szybko. Ale już na rogatkach Poznania, jeden z autokarów odmówił posłuszeństwa, konkretnie pękła linka gazu. W najgorszym wypadku pierwszy autobus miał wrócić po nas, po zawiezieniu "swoich", ale kierowcy zdecydowali się jechać dalej. Jeden przy kierownicy, drugi z tyłu samochodu - zaległa cisza, aby mogli instruować się głosem. Kiedy próbowaliśmy ruszać do przodu cały autobus parsknął śmiechem na słowa biegnące z tyłu od jednego z kierowców: Darek, czemu trzymasz na wstecznym. Mimo wszystko współpraca obu kierowców zaowocowała szczęśliwym dotarciem na parking.
O 10.30 znaleźliśmy się hali wejściowej, gdzie już mniejszymi grupkami udaliśmy się na zwiedzanie targów i oglądanie nowości motoryzacyjnych. Na targach jak zawsze kilka nowości, pięknie święcące i wypucowane samochody, dużo wyposażenia warsztatowego, mało hostess - ale chyba każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Nauczycielom w dniu prima aprilis udało się za darmo odbyć jazdę próbną Audi Q5 z automatyczną skrzynią biegów, co jak zobaczycie na filmikach na dole strony, sprawiło trochę problemów prowadzącym.
Po prawie pięciogodzinnym zwiedzaniu, spotykamy uczestników 22. Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy Samochodowej, i po krótkiej wymianie uwag odnośnie turnieju i targów udajemy się w drogę powrotną do Wejherowa, zahaczając tradycyjnie o KFC. Na parkingu szkolnym jesteśmy o 23 i pełni wrażeń rozjeżdżamy się do domów.