Po niedawno zakończonym cyklu biegów przełajowych z cyklu City Trail nasi uczniowie postanowili spróbować swoich sił w Grand Prix w Biegach Górskich Gdynia 2016, które odbyły się w sobotę 2 kwietnia na Pustkach Cisowskich. Rozgrywanie tego typu biegów nad morzem jest możliwe dzięki długiemu pasmowi pofałdowanych morenowych wzgórz Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego. Uczestnicy do wyboru mieli dwa dystanse 5,2 km i 10,5 km. Dziewczyny z naszej ekipy wybrały dystans krótszy, a chłopcy oczywiście ten dłuższy. Organizator nie przewidział tym razem kategorii młodzieżowej, więc nasi uczniowie musieli rywalizować z dużo bardziej doświadczonymi od siebie zawodnikami .Jednak wszyscy dobiegli do mety na wysokich pozycjach. Dodatkowo słoneczna pogoda zrekompensowała trudy górskiego biegu. Poniżej wyniki zawodów. Już za tydzień startujemy w Piaśnicy na dystansie 10 km.

Wyniki. Dystans 5,2 km
Imię i nazwisko
Miejsce w kategorii wiekowej do lat 35 Czas
Joanna Popiołek
6 31min 21s
Katarzyna Grubba
8 31min 57s

Wyniki. Dystans 10,5 km
Imię i nazwisko
Miejsce w kategorii wiekowej do lat 35 Czas
Marcin Kołodziejski
9 50min 04s
Michał Mielewczyk
41 60min 58s
Tomasz Nikrant
20 54min 37s

Trochę statystyki: W biegu na dystansie 5250 m wystartowało 229 osób, w tym 88 kobiet. A na dystansie dłuższym bieg ukończyło 230 zawodników w tym 35 kobiet.
Asia, Kasia i Marcin już w czwartek będą ścigać się o najlepsze miejsce w Mistrzostwach Powiatu w Indywidualnych Biegach Przełajowych. Trzymamy za nich kciuki