Tegoroczna edycja SIGG przyniosła wiele nowości i emocji, a zakończona została kolejnym sukcesem naszej młodzieży

Przypomnijmy Szkolna Internetowa Gra Giełdowa (SIGG) to symulacyjna gra inwestycyjna, która uczy młodych ludzi inwestowania na giełdzie. Projekt adresowany jest do uczniów ze szkół ponadgimnazjalnych, którzy w zespołach 2-4 osobowych pod opieką nauczyciela inwestują wirtualne 20 000 zł. Zwycięzcy, czyli zespoły, które uzyskały najwyższą stopę zwrotu ze swoich wirtualnych inwestycji, a także najlepsi finaliści kursu e-learningowego zdobywają cenne nagrody rzeczowe. Projekt realizowany jest w ścisłej współpracy z Giełdą Papierów Wartościowych w Warszawie.
SIGG składa się z dwóch odbywających się równocześnie elementów:
- Symulacyjna gra inwestycyjna, prowadzona na platformie szkoleniowej GPWtr@der gdzie uczniowie inwestują w akcje spółek z indeksów WIG20 i mWIG40. Zespoły mają także możliwość wzięcia udziału w dogrywce na kontraktach terminowych na indeksy i waluty;
- Kurs e-learningowy, obejmujący niezbędną wiedzę o metodach inwestowania oraz mechanizmach rządzących rynkiem kapitałowym. Kurs kończy się egzaminem on-line.
W tym roku finalistami (tytuł finalisty konkursu ogólnopolskiego otrzymało 20 najlepszych zespołów) otrzymali uczniowie z:
  • Technikum, grupa o nazwie WejherTech 38 w składzie Maciej Bochentin i Cezary Bach z IV A zajęła 6 miejsce,
  • Technikum, zespół WejherTech 26 w składzie Jakub Andruszewski i Patrycjusz Makurat z III A, zajął 7 miejsce,
  • Liceum, grupa o nazwie Wejher 2 w składzie Patrycja Dobbke i Anna Lieske z II P zajęła 13 miejsce
Sukces w grze zanotowali również uczniowie z ZSZ którzy w dogrywce konkursu zajęli 5 miejsce z grupy WejherZaw 10 w składzie: Łukasz Fugiel, Adrian Dosz i Marek Kaczmarek z 2b ZSZ.
Gratulujemy naprawdę dużego sukcesu! Uroczysta gala podsumowująca projekt połączona z wręczeniem nagród odbędzie się w siedzibie Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie 22 kwietnia 2016.

gielda_03 (404 kB) gielda_01 (227 kB)