Dnia 5. kwietnia 2016 r. wskrzesiliśmy tradycję organizowania Mistrzostw Szkoły w Bowlingu. W wejherowskim klubie Olimp o tytuł najlepszych, a tym samym miejsce w reprezentacji „Samochodówki” na zbliżające się Mistrzostwa Powiatu postanowiło zawalczyć dziewiętnastu uczniów, w tym osiem dziewcząt i jedenastu chłopców. O zwycięstwie decydowała suma punktów zdobyta w dwóch rundach (40 rzutów) w przypadku chłopców i po 30 rzutach w przypadku naszych zawodniczek. W ciągu przeszło godzinnej gry dziewiętnaście razy usłyszeliśmy charakterystyczny dźwięk sygnalizujący „strike-a”, czyli strącenie wszystkich 10 kręgli w jednym rzucie i cztery razy zabrzmiał on dla Jakuba Baranowskiego (2b LO). To właśnie ten zawodnik okazał się najlepszym tego dnia - z wynikiem 255 punktów zwyciężył wśród chłopców. Tytuł Mistrzyni zdobyła Luiza Kass (2b LO).
Ale gratulować możemy wszystkim zawodnikom, bo znaleźli chwilę po lekcjach, by aktywnie spędzić czas i w atmosferze zabawy zintegrować się z koleżankami i kolegami ze szkoły.

Klasyfikacja końcowa:
Miejsce
Dziewczęta Chłopcy
I miejsce
Luiza Kass (2b LO) Jakub Baranowski (2b LO)
II miejsce
Anna Socha (3e LO Nataniel Prałat (3 b LO)
III miejsce
Karolina Ehrlich (2b LO) Wiktor Wolszon (2b LO)
IV miejsce
Alicja Kaleta (3b LO) Krzysztof Kankowski (2m LO)
V miejsce
Monika Walenta (3b LO) Szymon Wandke (2e LO)

Pozostali uczestnicy: Anna Jeka (3b LO), Aleksandra Wenta (3b LO), Dagmara Kielińska (3b LO), Karol Kałowy (2h LO), Oskar Szafirski (2h LO), Szymon Okroy (2m LO), Jan Hebel ()4 bT), Błażej Fetta (4 aT), Dariusz Kupc (3b T).